Josip Friščić primio veleposlanika SAD-a u Republici Hrvatskoj Jamesa B. Foleya

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić primio je u posjet veleposlanika SAD-a u Republici Hrvatskoj Jamesa B. Foleya. 

Uvodno je istaknuto da su odnosi Hrvatske i SAD-a prijateljski i sadržajni. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić zahvalio je na kontinuiranoj potpori koju je SAD pružao Hrvatskoj prilikom pristupanja NATO savezu, kao i na potpori u aktualnom procesu pristupanja EU. Veleposlanik James B. Foley potvrdio je da SAD snažno zagovara pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Naravno, dodao je, također podupire i kvalitetnu provedbu svih potrebnih reformi koje su nužne za kvalitetno funkcioniranje unutar EU. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić izvijestio je gosta o aktualnim promjenama Ustava, dodavši kako se slaže da su kvalitetne reforme potrebne prvenstveno Hrvatskoj. Iako je datum ulaska važan, naglasio je, još važnije je da Hrvatska bude dobro pripremljena za članstvo. Govoreći o gospodarskoj situaciji, sugovornici su se složili da su mjere koje je predstavila Vlada RH dobar početak, no kako je potrebno osigurati njihovu kvalitetnu provedbu. Veleposlanik James B. Foley rekao je da postoji snažan obostrani interes za investiranje u Hrvatsku i povećavanje trgovinske razmjene. Potrebno je optimizirati investicijsku klimu, dodao je, koju često koči komplicirana regulativa. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić odgovorio je da je interes za povećanjem gospodarske suradnje obostran, te da je nužno osigurati sve preduvjete za privlačenje kvalitetnih investicija i stvaranje poduzetniče klime. 

Na sastanku se razgovaralo i o poljoprivrednoj proizvodnji. Josip Friščić predstavio je glavne smjernice poljoprivredne reforme i aktivnosti u smjeru podizanja konkurentnosti na europskom i svjetskom tržištu. Hrvatska se poljoprivreda dugoročno treba orijentirati na proizvodnju hrane, prerađivačku industriju te plasiranje kvalitetnih i prepoznatljivih proizvoda kroz turizam. 

Na sastanku se razgovaralo i o stanju u regiji. Veleposlanik Foley zaključno se osvrnuo na izniman doprinos hrvatskih snaga u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Author: Služba za odnose s javnošću