Veleposlanica D'Alessandro predstavila program talijanskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Zagreb – Talijanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Emanuela D'Alessandro predstavila je na sjednici Odbora za europske poslove Program predsjedanja Talijanske Republike Vijećem Europske unije. Uz članove Odbora za europske poslove i veleposlanicu D'Alessandro na sjednici su nazočili i voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević te voditeljica Ureda Europskoga parlamenta za informiranje u Republici Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić.

Veleposlanica D'Alessandro uvodno je čestitala Hrvatskoj na prvoj godini članstva u Europskoj uniji te je istaknula kako je ovo talijansko predsjedanje Vijećem specifično jer se odvija tijekom institucionalnoga tranzicijskog razdoblja koje je uslijedilo nakon nedavno održanih izbora za članove Europskoga parlamenta. 

Objasnila je kako je program talijanskog predsjedanja podijeljen u tri prioritetne cjeline: zapošljavanje i gospodarski rast, približavanje Europe građanima te davanje novog poticaja vanjskoj politici Europske unije. U okviru rada na povećanju stope zaposlenosti i postizanja gospodarskog rasta D'Alessandro je posebno naglasila važnost rješavanja problema nezaposlenosti mladih te je rekla kako će Italija osobitu pažnju posvetiti učinkovitoj provedbi programa "Garancije za mlade". Ključnim za približavanje Europe građanima Italija vidi angažman institucija i općenito poboljšanje upravljanja na europskoj razini. 

Poseban prioritet Italije u kontekstu zaštite građana čini rad na zajedničkoj migracijskoj politici, kako bi Europska unija mogla odgovoriti na izazove koje pred nju postavljaju migracije, rekla je veleposlanica. Za vrijeme talijanskog predsjedanja prioritetom vanjske politike ostaje odgovaranje na regionalne i globalne političke izazove. Uz vanjsku dimenziju migracija, Italija će posebnu pažnju posvetiti politici proširenja i stvaranju uvjeta za nastavak napretka država iz regije Jugoistočne Europe prema članstvu u Europskoj uniji, zaključila je D'Alessandro.
 
U raspravi koja je uslijedila članovi Odbora za europske poslove posebno su pozdravili povratak politike proširenja među prioritete predsjedanja Vijećem, rad na osnivanju Jadransko-jonske makroregije te zalaganje Italije za pronalazak obuhvatnog rješenja problema nezakonitih migracija na južnim granicama Europske unije.

Italija Vijećem Europske unije predsjeda od 1. srpnja do 31. prosinca 2014., kao prva država u sklopu novog predsjedničkog "trija", koji uz Italiju čine Latvija i Luksemburg. Ove tri države zajednički su sastavile osamnaestomjesečni program predsjedanja Vijećem te će usko međusobno surađivati na ostvarenju zajedničkih ciljeva.
 

Author: Odbor za europske poslove