Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula primio izraelskog veleposlanika Yosefa Amranija

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula primio je u posjet veleposlanika Države Izrael u RH Yosefa Amranija. 

Teme sastanka bile su situacija na Bliskom istoku, odnosi Hrvatske i Izraela te stanje u našoj regiji. Veleposlanik Yosef Amrani izvijestio je sugovornika o aktualnoj situaciji, osvrnuvši se na incident s konvojem brodova koji je plovio prema Pojasu Gaze. Također je upoznao nazočne s dostavom humanitarne pomoći tom području. Naglasio je da je Izrael predan nastojanjima da se aktualiziraju mirovni pregovori kako bi se osigurala stabilnost regije. Tonino Picula složio se da je iznimno bitno voditi politiku dijaloga, samostalno ili uz angažman trećih strana. Odnosi Izraela i Turske, dodao je, također su bitni u ovom procesu. 

Govoreći o odnosima dviju zemalja, sugovornici su naglasili važnost gospodarske suradnje. Veleposlanik Amrani predstavio je novi izraelski model uključivanja svih socijalnih skupina na tržište rada. Strukturalne reforme potrebne su za gospodarski rast, složili su se sugovornici. Nedavni posjet ministra vanjski poslova Gordana Jandrokovića Izraelu ocijenjen je konstruktivnim, posebno za otvaranje novih mogućnosti ulaganja u Hrvatsku. 

Razgovor je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji.

Author: Služba za odnose s javnošću