Završila Druga regionalna konferencija parlamentarnih tijela za nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija u zemljama jugoistočne Europe

Zagreb - U organizaciji Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora, završila je Druga regionalna konferencija parlamentarnih tijela za nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija u zemljama jugoistočne Europe.

Cilj održavanja Konferencije u Zagrebu bio je jačanje parlamentarne suradnje i unapređenje standarda parlamentarnog nadzora nad radom obavještajno-sigurnosnih službi te uopće poboljšanje praksi demokratskog nadzora sigurnosno-obavještajnog sustava.

Druga regionalna konferencija okupila je predstavnike Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Makedonije i Republike Srbije te predstavnike zemlje gosta, članice EU, Mađarske, kao i predstavnike zemlje donatora Konferencije, Kraljevine Norveške. Na konferenciji su bili i predstavnici Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga - DCAF-a i OESS-a. Održane su tri panel rasprave: Modeli parlamentarnog nadzora u zemljama članicama Europske unije; Specifičnosti, prednosti i nedostaci u provođenju parlamentarnog nadzora u zemljama JI Europe; Parlamentarni nadzor sigurnosno-obavještajnog sustava u kontekstu suvremenih sigurnosnih prijetnji – nadzor izazova i praksi u državama članicama EU.

Konferencija je završena potpisivanjem zaključaka o modalitetima suradnje parlamentarnih tijela u regiji, kao i suradnje sa zemljama u regiji, članicama Europske unije u pitanjima nadzora nad radom obavještajno-sigurnosnih službi. Svi sudionici su se složili da se parlamentarna tijela za nadzor u svom radu trebaju voditi temeljnom idejom zaštite temeljnih vrijednosti ustavnog poretka i zaštitom osobnih prava, implementirajući u svom radu i zakonodavstvu najbolje europske standarde te uspostavljajući takve modele parlamentarnog nadzora koji će jamčiti demokratski duh i individualne slobode. U zaključcima, među ostalim, stoji da suradnju parlamentarnih tijela za nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija jugoistočne Europe treba nastaviti kao trajni regionalni forum za razvijanje međuregionalne suradnje i razmjene iskustava kako bi se omogućilo uspostavljanje što boljih kontakata u regiji i susjedstvu. Buduće konferencije održavat će se jednom godišnje, a odlučeno je da domaćin sljedeće konferencije bude Republika Srbija.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora Ranko Ostojić i svi sudionici Konferencije u Zagrebu ocijenili su Konferenciju vrlo uspješnom te su se složili da u svom budućem radu tijela za parlamentarni nadzor trebaju razmjenjivati najbolja iskustva u provođenju nadzora nad obavještajno-sigurnosnim sustavom, kako bi građani imali potpuno povjerenje u sustav nacionalne sigurnosti, civilnog nadzora nad obavještajnom zajednicom i mogućnosti otklanjanja svih eventualnih zloporaba koje se mogu javiti u obavljanju poslova iz ingerencije obavještajnih službi.

Author: Služba za odnose s javnošću