Anne Brasseur: Moramo biti društvo vrijednosti!

Zagreb - U kontekstu aktualnih događanja i kriznih situacija na tlu Europe, uloga Vijeća Europe u razvoju demokracije, ljudskih pava i sloboda te borbe protiv svih oblika nasilja, netolerancije i govora mržnje najvažnija je dosad, istaknula je predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) Anne Brasseur tijekom sastanka s voditeljem Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE-u Gvozdenom Srećkom Flegom i zastupnicima Furiom Radinom, Josipom Kregarom, Ingrid Antičević Marinović, Danielom Mondekarom, Igorom Kolmanom, Domagojem Hajdukovićem, Melitom Mulić i Antom Babićem.

- Hrvatska je u proteklih dvadesetak godina uspjela izgraditi demokratski sustav i vladavinu prava, stoga svojim znanjem i iskustvom možete pomoći svojim susjednim zemljama da se razviju, rekla je Brasseur koja boravi u trodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Izrazivši zadovoljstvo što Hrvatsku prepoznaje kao model za susjedne zemlje, Radin je saborski Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine, kojemu predsjeda, istaknuo kao mjesto praćenja stanja ljudskih prava te "prvim kritičarem" onoga što se na tom području u Hrvatskoj poduzima. – Smatram kako je u Hrvatskoj svijest o Konvenciji o ljudskim pravima i sudskoj praksi Europskoga suda za ljudska prava još uvijek nedovoljno razvijena, naglasio je Radin. 

-Iako je situacija s primjenom Konvencije u Hrvatskoj s vremenom napredovala, nismo u cijelosti zadovoljni neposrednom sudskom implementacijom, dodao je Kregar te zaključio kako je zadaća državnih institucija promicati ljudska prava. - Mnoga statusna pitanja, međutim, dobro su riješena u zakonodavstvu, naglasila je Antičević Marinović te kao primjer navela minimum od 40 posto žena na izbornim listama, ravnopravnost žena i muškaraca na ustavnoj razini, te uvođenje niza novih kaznenih djela poput širenja govora mržnje. 

U kontekstu skorog posjeta Anne Brasseur Srbiji, Babić je podsjetio na Ustavom definirane 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj te Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, za razliku od teška položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji koja nije zastupljena u Skupštini Republike Srbije.

Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE-u Gvozden Srećko Flego zaključno je izvijestio Brasseur o aktivnostima Izaslanstva u proteklom razdoblju, među kojima i organizaciju tematske sjednice u studenom 2014. godine o broju i vrstama predmeta iz Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP) i nezadovoljstvu građana hrvatskim pravosuđem te kako ga prevladati. Tom prilikom razmotreni su među ostalim i načini kako smanjiti broj hrvatskih predmeta pred ESLJP-om te je najavljena još jedna tematska sjednica na tu temu. Flego je uz to naveo kako Izaslanstvo trenutačno radi na ratifikaciji revidirane Europske socijalne povelje i Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija).

-Svi bismo trebali biti ponizni i ponosni na ono što su naši prethodnici postigli na području zaštite ljudskih prava. Moramo nastaviti jačati svijest o Konvenciji o ljudskim pravima, osobito među profesionalcima u politici i medijima. Moramo biti društvo vrijednosti, zaključila je Brasseur izrazivši zadovoljstvo razmjenom mišljenja.