U Saboru održan okrugli stol o temi "Potpore u sportu – EU regulativa i iskustva"

Zagreb - Danas je u Saboru održan okrugli stol o temi "Potpore u sportu - EU regulativa i iskustva" u organizaciji predsjednika Odbora za financije i državni proračun Srđana Gjurkovića.

– Sport je tema od izuzetnog značenja za društvo i zato je važno osvijestiti sve relevantne subjekte u Hrvatskoj o problematici državnih potpora u sportu i upozoriti  ih da se na vrijeme usklade s propisima o državnim potporama, u uvodnom obraćanju rekao je predsjednik Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković.

Slaven Tadić iz Udruge nogomet plus predstavio je postupak odobravanja potpora u sportu koji provodi Europska komisija. Od kada je Hrvatska postala punopravnom članicom EU-a, ti su propisi nadređeni i izravno primjenjivi hrvatskom zakonodavstvu. – Financiranje u sportu regulirano je člankom 107. Ugovora o funkcioniranju Europske unije koji određuje načelnu zabranu državnih potpora, osim ako je njezin učinak pozitivniji za javni interes u odnosu na negativne učinke koje uzrokuje narušavanje tržišnog natjecanja - pojasnio je Tadić. Dodao je također kako je Europski sud potvrdio da se profesionalni nogometni klubovi moraju tumačiti kao gospodarski subjekti te se na njih ne mogu primijeniti pravila o državnim potporama. Stoga je izuzetno važno razlikovati potporu amaterskom i profesionalnom sportu, rekao je Tadić. 

U nastavku rada okruglog stola obratili su se Oskar van Maren, istraživač u Odjelu za međunarodno i sportsko europsko pravo nizozemskog "Asser instituta", i Richard Craven, predavač na britanskoj "Northumbria Law School". U svojim su izlaganjima predstavili nekoliko primjera utvrđivanja dopuštenosti državne potpore koji su razmotreni ili se još uvijek razmatraju u Europskoj komisiji. Spomenuti su pozitivni primjeri Mađarske kojoj je odobrena potpora strategiji razvoja sporta kroz plan poreznih olakšica, dok je među negativnim primjerima izdvojena zamjena zemljišta "Real Madrida". Europska komisija pokrenula je istragu protiv nekoliko europskih nogometnih klubova među kojima je i GNK Dinamo Zagreb. 

Martina Štorek iz Ministarstva financija pojasnila je ulogu Ministarstva koje ima savjetodavnu ulogu o državnim potporama u sportu , ali ujedno je i jedini kanal kojim davatelji potpora mogu svoje projekte potpore sportu podnijeti Europskoj komisiji. 

Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala i pomoćnik ministra za sport u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Tomislav Paškvalin  posebno su ukazali na važnost transparentnosti financiranja klubova iz proračuna. – U novom Zakonu o sportu koji je u izradi bit će propisani postupci kako će se pratiti financiranje odobreno za javne potrebe u sportu, naglasio je Paškvalin.

Nakon završene diskusije Gjurković je zaključno istaknuo kako je nužno u što kraćem roku: napraviti analizu usklađenosti financiranja sporta s propisima o državnim potporama, razlučiti financiranje klubova koje (ne)predstavlja državnu potporu, izraditi programe i smjernice, educirati sve davatelje i korisnike potpora, zaustaviti lošu praksu (nezakonito i nedopušteno financiranje) te financiranje koje predstavlja državnu potporu treba "učiniti dopuštenim", prateći praksu Europskoga suda i Europske komisije. 
 

Author: Služba za medije