Srđan Gjurković i Silvano Hrelja sudjelovali na Europskome parlamentarnom tjednu

Bruxelles – Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković i predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Silvano Hrelja sudjelovali su na Konferenciji na temelju članka 13. Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji i sastanku posvećenom ciklusima za 2014. i za 2015. Europskoga semestra, koji su se održali u Europskome parlamentu u sklopu Europskoga parlamentarnog tjedna.

Europski parlamentarni tjedan okupio je više od 160 predstavnika Europskoga parlamenta i nacionalnih parlamenata država članica Europske unije radi razmjene mišljenja o gospodarskim, financijskim i socijalnim pitanjima u EU-u.

U uvodnom dijelu zastupnicima su se obratili predsjednik Europskoga parlamenta Martin Schulz i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Zastupnici su zatim raspravili sljedeće teme: europsko gospodarsko upravljanje, njegovi dosadašnji rezultati i budući izazovi, revizija Strategije Europa 2020, produbljivanje Ekonomske i monetarne unije (EMU), s naglaskom na jačanje njezine socijalne dimenzije, fiskalna konsolidacija i strukturne reforme, provedba Europskoga semestra u 2014. i prioriteti za 2015. godinu. Posebna rasprava vodila se o Planu ulaganja za Europu s ciljem poticanja javnog i privatnog ulaganja za rast i zapošljavanje u Europskoj uniji. Također, predstavnici nadležnih odbora za gospodarstvo, financije i zapošljavanje nacionalnih parlamenata na zasebnim sastancima raspravili su aktualne teme povezane s reformama u sklopu Europskoga semestra.

Tijekom rasprave zastupnik Gjurković istaknuo je da gospodarsko upravljanje ne treba odvajati od središnje monetarne politike Europske središnje banke. Rješenje problema vidi u realnoj sferi, odnosno realni gospodarski problemi rješavaju se strukturnim promjenama. Prema njemu štednja koja nema procjenu učinkovitosti postaje kočnica razvoja. Podržao je Plan ulaganja za Europu i predanost Junckerove Komisije politikama rasta i zapošljavanja te izrazio nadu da će države članice poduprijeti ovu inicijativu. Zaključno upoznao je sudionike s poduzetim gospodarskim mjerama u Hrvatskoj s ciljem ostvarivanja gospodarskoga rasta.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove