Održan sastanak predstavnika parlamentarnih odbora za europske poslove država juga EU-a

Riga - U latvijskome parlamentu Saeimu održan je sastanak predstavnika odbora mjerodavnih za europske poslove nacionalnih parlamenata država iz regije južne Europe. Saborski Odbor za europske poslove na sastanku je predstavljao potpredsjednik Odbora Igor Kolman.

Sastanak je održan pod predsjedanjem španjolskoga parlamenta uoči sastanka predsjednika odbora uključenih u Konferenciju odbora za poslove unije parlamenata Europske unije (COSAC). Teme su bile sigurnosne prijetnje u Europi nakon terorističkoga napada u Parizu, imigracijske politike i gospodarska situacija u Europskoj uniji. 

Sudionici sastanka izrazili su sućut francuskomu izaslanstvu zbog nedavnih događaja u Parizu. S obzirom na to da je predstojeći sastanak predsjednika odbora uključenih u COSAC prvo međuparlamentarno događanje nakon napada na redakciju lista „Charlie Hebdo“, odlučili su COSAC-u predložiti donošenje deklaracije kojom se osuđuje ovaj teroristički čin.

U izlaganjma koja su uslijedila predstavnici odbora za europske poslove parlamenata država južne Europe pozvali su na reviziju europske sigurnosne politike te na suradnju radi sprječavanja radikalizacije u pojedinim društvenim skupinama. Potpredsjednik Odbora za europske poslove Igor Kolman istaknuo je kako je osjećaj sigurnosti unutar Europske unije danas možda najniži dosad, što je problem koji treba riješiti kako bi Europska unija ponovno postala prostorom mira i sigurnsti. 

Najavio je da će Republika Hrvatska 1. srpnja ove godine podnijeti prijavu za članstvo u Schengenskom području, rekavši kako razumije da će, u svjetlu aktualnih sigurnosnih prijetnji, pojedine države članice nevoljko pristati na proširenje Schengena. Rekao je i da Schengen treba promatrati kao dio rješenja, a ne dio problema sigurnosne situacije u Europi te je pozvao kolege iz parlamenata država europskoga juga da podrže hrvatsku prijavu za ulazak u Schengenski prostor.

U nastavku se razgovaralo o nezakonitim migracijama pri čemu su se sudionici složili o važnosti što skorijeg donošenja nove migracijske politike Europske unije. Tako bi imigracije umjesto izvora poteškoća postale alatom za nadvladanje problema poput demografskoga starenja europskog stanovništva. Sastanak je zaključen raspravom o gospodarskoj situaciji u Europi. 

Govornici su pozvali na solidarnost s državama s velikim gospodarskim poteškoćama. Naglasili su kako se preuzete financijske obveze prema Uniji moraju poštovati. Izrazili su mišljenje da politika stroge štednje nije uspjela potaknuti rast gospodarstva. Kolman je ključnim za nadvladavanje gospodarske krize ocijenio povećanje konkurentnosti europskoga gospodarstva. Skrenuo je pozornost na potencijal koji može imati nedavno osnavana Jadransko-jonska makroregija, osobito za nadvladavanje energetske ovisnosti o trećim zemljama. 

Sastanak je zaključen usvajanjem Zajedničke izjave koja je upućena na znanje COSAC-u te će biti predstavljena na sastanku predsjednika odbora uključenih u ovu konferenciju koji se održava 2. veljače, također u latvijskome Saeimu.
  
 
 

Author: Odbor za europske poslove