Tonino Picula i Mario Zubović primili izaslanstvo Zajedničkog odbora za europske poslove rumunjskog parlamenta

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula i član Odbora Mario Zubović primili su u posjet izaslanstvo Zajedničkog odbora za europske poslove rumunjskog parlamenta.

Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula uvodno je predstavio rad Odbora naglasivši pritom da Hrvatska i Rumunjska imaju dosta zajedničkih tema. Predstavivši trenutačnu situaciju u pregovorima za pristupanje EU, Tonino Picula izrazio je nadu da će Rumunjska biti među prvim zemljama članicama EU koje će ratificirati ugovor o pristupanju. Nacionalna povijest ne završava ulaskom u EU, zaključio je, već svaka zemlja dobiva novu šansu za poboljašavanje praksi, zakonodavstva i standarda svojih građana. Hrvatsku očekuje dovršavanje započetih reformi, dodao je član Odbora Mario Zubović, među kojima je posebno važan pravosudni sustav te rješavanje statusa brodogradilišta. Ipak, složili su se sugovornici, Hrvatska ima šanse zaključiti proces pregovora do sredine sljedeće godine. 

Predsjednik Zajedničkog odbora za europske poslove parlamenta Republike Rumunjske Viorel Hrebenciuc upoznao je domaćine s izazovima s kojima se Rumunjska susretala u razdoblju pregovora, kao i trenutačne izazove EU. Naglasio je da nema razloga da rumunjski parlament među prvima ne ratificira hrvatski ugovor o pristupanju. Sugovornici su razmijenili i stajališta o suradnji sa susjednim zemljama. Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula rekao je da Hrvatska ima višestruki regionalni identitet, kao jugoistočna i srednjoeuropska te mediteranska zemlja. U tom smislu će se Hrvatska i pozicionirati unutar EU. Suradnja sa susjednim državam je jedan od prioriteta, te će Hrvatska i dalje pružati punu potporu državama koje se odluče za približavanje euroatlantskim integracijama.