Dražen Đurović sudjeluje na 132. skupštini Interparlamentarne unije

Hanoi - Predsjednik Izvršnoga odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Dražen Đurović sudjeluje na 132. skupštini Interparlamentarne unije (IPU), koja se održava od 28. ožujka do 1. travnja u vijetnamskom glavnom gradu Hanoiju.

Zasjedanje je otvoreno obraćanjem predsjednika IPU-a Sabera Hossaina Chowdhurya, koji se osvrnuo na glavne teme prvog ovogodišnjeg zasjedanja IPU-a - "Provođenje ciljeva održivog razvoja" te borbu protiv terorizma.
 
Više od 700 zastupnika iz 127 zemalja, uključujući gotovo 50 predsjednika parlamenta, donijet će širok raspon odluka o pitanjima koja utječu na svjetski mir i sigurnost. Prioriteti zasjedanja uključuju pronalaženje načina za zaustavljanje prijetnji terorizma te osiguravanje uspjeha provedbe ciljeva održivog razvoja, koji bi trebali biti usvojeni na sastanku na vrhu Ujedinjenih naroda u New Yorku u rujnu ove godine. Zastupnici i parlamenti igrat će ključnu ulogu u konačnom uspjehu provedbe ciljeva održivog razvoja putem usvajanja zakona te poticanja svojih vlada na odgovornost u izborima razvojnih politika i strategija te pri usvajanju nacionalnih proračuna.

Zbog nedavnih terorističkih napada u Tunisu i Parizu, počinjenih zlodjela Boko Harama u Nigeriji i Islamske države Iraka i Levanta (ISIL-a) na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi te uništenje kulturne baštine, predloženi su nacrti pet rezolucija. Šesti prijedlog usredotočuje se na poštivanje religija i vjerskih simbola, kao i slobodu govora. Sukladno pravilniku IPU-a zadnji dan skupštine glasovanjem će se usvojiti jedna od šest predloženih rezolucija na žurnu temu.

Također, tijekom skupštine kroz usvojene rezolucije na stalnim odborima Interparlamentarne unije upućen je poziv za djelovanje u borbi protiv prijetnje globalnom miru i sigurnosti od strane cyber-ratovanja te na oblikovanje novog sustava upravljanja vodama. Zastupnici su se također založili za međunarodni suverenitet, odnosno, neuplitanje u državna unutarnja pitanja i ljudska prava.

Na skupštini se raspravljalo o mnogim problemima poput: prijetnje privatnosti i individualnih sloboda u digitalno doba, utjecaja Konvencije o pravima djeteta usvojene prije 25 godina, parlamentarno djelovanje na zdravlje majke i djeteta, otklanjanja opasnosti od incidenata koji bi mogli izazvati nuklearni rat, cyber-napadi i eskalacije sukoba.

Na 132. skupštini također je obilježena 30. godišnjica sastanka parlamentarnih zastupnica. Na sastanku u Hanoiju sudjelovalo je 200 parlamentarki koje su raspravljale kako doprinijeti provedbi ciljeva Pekinške deklaracije, donesene prije 20 godina.
 

Author: Izvršni odbor Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji