Ingrid Antičević Marinović na sastanku Parlamentarne alijanse "Ne mržnji" Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Pariz - U Parizu se danas održava sastanak Parlamentarne alijanse "Ne mržnji" Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, na kojem uime Hrvatskoga sabora sudjeluje Ingrid Antičević Marinović, članica Alijanse.

Alijansa je osnovana unutar Odbora za jednakost i nediskriminaciju PSVE-a, a službeno je počela s djelovanjem tijekom ovogodišnjega siječanjskog zasjedanja Parlamentarne skupštine VE-a. Nastala je kao odgovor PSVE-a na pojačano širenje netolerancije, ekstremizma i rasizma u Europi. Ksenofobija i netolerancija jedna su od najvećih prijetnji multikulturalnim društvima te ujedno i ozbiljna opasnost za europske vrijednosti. Svrha je Alijanse potreba za djelovanjem i zauzimanjem otvorenoga, čvrstoga i proaktivnog stava u borbi protiv rasizma, mržnje i netolerancije u bilo kojem obliku u kojem se očituje. 

Na današnjem sastanku Alijanse članovi razmjenjuju informacije i najbolje prakse u ovome području. Glavne su teme rasprave razmjena mišljenja o pokretu za borbu protiv govora mržnje (No hate speech movement), saslušanje o slobodi izražavanja i govoru mržnje, praćenje provedbe Rezolucije 2031 (2015) Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o  "terorističkim napadima u Parizu: zajednički  odaziv za demokraciju”. Održava se i okrugli stol o rasizmu, netoleranciji i govoru mržnje u državama članicama Vijeća Europe na kojem svi članovi Alijanse govore o glavnim izazovima i prioritetima u njihovim zemljama.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove