Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku mađarskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić i članovi Odbora primili su u službeni posjet izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku mađarskog parlamenta.

Frano Matušić izrazio je zadovoljstvo stalnom potporom Mađarske Hrvatskoj na putu prema eurointegracijama, istaknuvši da između dvije prijateljske države nema otvorenih pitanja, dapače, vladaju odlični odnosi. Hrvatska je ponosna na mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, kao i na djelovanje hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj, dodao je. Hrvatska je na samom završetku procesa integriranja u EU, što je ujedno jedan od prioriteta i mađarskog predsjedanja EU, naglasio je predsjednik hrvatskog vanjskopolitičkog odbora, dodavši da je želja Hrvatske da pregovarački proces bude zaključen do lipnja ove godine, za vrijeme mađarskog predsjedanja EU. Hrvatska se zalaže da se cijeli prostor Jugoistočne Europe integrira u EU i u tom smislu voljna je pomoći svim zemljama regije u njihovim aspiracijama put europskih integracija.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku mađarskog parlamenta Mihály Balla istaknuo je da je za Mađarsku vrlo važno da Hrvatska uspije završiti pregovore do kraja mađarskog predsjedanja. Dapače, to je jedan od prioriteta mađarskog predsjedanja. U tom smislu Mađarska je spremna pružiti svaku daljnju pomoć i savjete. Osvrnuo se na razvojni put Hrvatske posljednjih petnaestak godina, rekavši da je pridruživanje NATO-u bilo izuzetno važno na tom putu, ali da će slika biti potpuna tek kada se ovome pridruži punopravno članstvo Hrvatske u Uniji. "Nadamo se da će Hrvatska uspjeti napraviti još te dodatne korake i da ćemo joj biti od pomoći na tom putu", rekao je Mihály Balla, dodavši da za Mađarsku nije važno samo zajedništvo unutar EU, već i naši ukupni bilateralni odnosi. Naglasio je da je pitanje integriranja čitave regije zapadnog Balkana od prioritetne važnosti za Mađarsku i njezinu vanjsku politiku, a da Mađarska ne postavlja nijedan upitnik što se tiče ulaska Hrvatske u EU, dapače, ona želi što brži primitak Hrvatske u europsko članstvo.

Obostrano je ocijenjeno da su nastojanja i ciljevi Hrvatske i Mađarske vrlo slični: politika otvorenih vrata i uvjerenje da se proces europskog proširenja treba nastaviti. Napredak regije put eurointegracija je važan i zbog jedinstva Europe kao cjeline, ali na temelju istih standarda i zadovoljavanja istih kriterija. Također, naglašeno je da je eurointegracija važna ponajprije stoga jer daje zajednički vrijednosni sustav. Stoga je bitno očuvati Europu, a ako se ona uspije očuvati, onda to znači stvaranje jake zajednice. "Nadamo se da će one zemlje koje postavljaju stanovite upitnike oko ulaska Hrvatske u EU, iste otkloniti tijekom sljedećih tjedana i mjeseci", rekao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku mađarskog parlamenta Mihály Balla.
 

Author: Služba za odnose s javnošću