Željka Antunović i Gordana Sobol primile predstavnice hrvatskih pirotehničarki

Zagreb - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Željka Antunović i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol održale su sastanak s predstavnicama žena koje rade na poslovima razminiranja.

Na sastanku se razgovaralo o specifičnim poteškoćama na koje nailaze pirotehničarke u svojem poslu, te o zakonskoj regulativi koja pokriva ovo područje. U razgovoru je, između ostalog, istaknut problem neusklađenosti Zakona o humanitarnom razminiranju i Zakona o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja zaposlenika na poslovima razminiranja s ostalim zakonima, a posebno sa Zakonom o radu. Željka Antunović i Gordana Sobol angažirat će se na pokretanju zakonskih izmjena da bi se ženama koje rade na poslovima razminiranja osigurali jednaki uvjeti za odlazak u mirovinu kao ženama iz ostalih profesija.

U nastavku razgovora bilo je riječi i o potrebi prilagodbe pravilnika, te o statusu žena u ovoj teškoj i zahtjevnoj profesiji. Razgovor je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji, a pirotehničarke su uputile poziv zastupnicama da ih posjete na radnom mjestu.

Author: Služba za odnose s javnošću