Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner primio izaslanstvo pokrajine Gornje Austrije

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner susreo se danas s izaslanstvom pokrajine Gornje Austrije iz okruga Vöcklabruck koje je predvodio Anton Hüttmayr, zastupnik u Zemaljskome parlamentu Gornje Austrije i gradonačelnik grada Puchkirchen am Trattberg. U brojnom izaslanstvu bili su predstavnici lokalne zajednice sa svih razina: gradonačelnici, zamjenici gradonačelnika, načelnici općina te članovi Pokrajinske skupštine. 

U uvodnom obraćanju potpredsjednik Željko Reiner austrijske je goste upoznao s ustrojem i radom Hrvatskoga sabora, djelovanjem parlamentarnih stranaka i parlamentarnim izborima, a ukratko se osvrnuo i na povijest zasjedanja Sabora. Govoreći o odnosima Hrvatske i Austrije, podsjetio je na čvrste povijesne i kulturne veze dviju država te je posebno istaknuo pozitivnu i prijateljsku ulogu Austrije u razdoblju stjecanja hrvatske samostalnosti i u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. 

Anton Hüttmayr, zastupnik u Zemaljskome parlamentu Gornje Austrije, složio se kako Hrvatsku i Austriju povezuje mnogo toga zajedničkoga, a o interesu članova izaslanstva Gorenje Austrije za Hrvatsku svjedoče i brojna pitanja koja su postavljena tijekom susreta. Zanimale su ih, među ostalim, teme poput aktualne gospodarske situacije u Hrvatskoj, odnosi sa susjednim državama, posebice državama nastalim nakon raspada bivše Jugoslavije, situacija u Hrvatskoj nakon stjecanja punopravnoga članstva u EU-u te zastupljenost žena u politici na lokalnoj i državnoj razini. O svemu tome potpredsjednik Reiner sudionike sastanka detaljno je informirao. 
 

Author: Služba za medije