Gordana Sobol primila izaslanstvo Odbora za jednake mogućnosti rumunjskog parlamenta

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora Gordana Sobol i članice Odbora primile su u službeni posjet izaslanstvo Odbora za jednake mogućnosti rumunjskog parlamenta. Gordana Sobol predstavila je djelokrug rada i strukturu Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora, rekavši da je u Odboru 13 članova, od čega su četvorica muškarci. Odbor je formiran 2000. godine, trenutno djeluje u trećem mandatu i ima status kao svaki drugi parlamentarni odbor, izjavila je zastupnica Sobol.

Predsjednica rumunjskog Odbora za jednake mogućnosti Cristina Ancuta Pocora istaknula je da taj Odbor djeluje u drugom mandatu i odobrava sve zakonske propise koji mogu imati dodirne točke s pitanjima koja se tiču diskriminacije žena. Istaknula je da je rumunjski parlament donio Zakon o obiteljskom nasilju čije odredbe nalažu da se nasilnik dislocira iz obitelji. Ipak, potrebne su dorade tog Zakona pa Odbor zanimaju iskustva drugih zemalja iz okruženja u toj oblasti zakonodavstva, radi smanjenja obiteljskog nasilja. Naime, mišljenja je da treba poduzeti dodatne mjere da žrtve nasilja budu zaštićene. Razgovaralo se kako žene mogu uspjeti povezati karijeru s obiteljskim životom i koje mjere mogu pomoći ženi-majci u toj situaciji te kako postići povećanje broja žena u parlamentu i u lokalnoj upravi. U rumunjskom parlamentu trenutno je 11 posto žena.

Gordana Sobol istaknula je da je Hrvatska u posljednjih desetak godina postupno mijenjala zakonske odredbe, donosila nove zakone, kao i nacionalnu strategiju za borbu protiv nasilja u obitelji. Zaključak je da bez jake koordinacije državnih i lokalnih institucija nema uspješne borbe protiv nasilja u obitelji. Pritom je zastupnica pojasnila da kad se govori o institucijama one uključuju policiju, sudstvo, odvjetništvo, obrazovne i zdravstvene ustanove, nevladine udruge te skloništa za žrtve nasilja. U svrhu koordinacije donesen je Protokol o postupanju gdje je točno propisana procedura i popisana su tijela koja trebaju u dotičnoj situaciji kad se dogodi nasilje u obitelji reagirati. Izmjene kaznenog zakonodavstva također će dijelom obuhvatiti ovo područje, izjavila je zastupnica Sobol, naglasivši da Hrvatska ima Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, da institucije reagiraju i pomažu žrtvama nasilja, ali da treba rješavati pitanje prevencije, kako da do nasilja niti ne dođe. Govoreći o ženama i njihovom statusu u politici Gordana Sobol napomenula je da trenutno u Saboru ima 24 posto žena, a da se prije dvije godine povećao broj žena koje su izabrane na lokalnim izborima za pet do šest posto, što je svojevrstan uspjeh. Govoreći o Zakonu o ravnopravnosti spolova koji je donesen 2008. godine Gordana Sobol je istaknula da je njegova namjera da broj žena dosegne 40 posto u parlamentu do 2017.-2018. godine, a ona politička stranka koja ne ostvari tu kvotu na svojim listama do 2017. godine bit će novčano kažnjena. Zastupnica je mišljenja da bi takva odredba bila doista obvezujuća tek tada kad bi se postavilo pitanje važenja tih listi ako one ne sadrže 40 posto žena.

Author: Služba za odnose s javnošću