U talijanskome Senatu započela Konferencija glavnih tajnika parlamenata država članica EU-a

Rim - U Senatu Italije danas se održava redovita godišnja Konferencija glavnih tajnika parlamenata država članica Europske unije na kojoj sudjeluje i tajnica Hrvatskoga sabora Lidija Bagarić. Sudionici Konferencije glavni su tajnici dvadeset osam parlamenata, glavni tajnik Europskoga parlamenta te glavni tajnici država kandidatkinja za članstvo u EU-u, Albanije i Crne Gore. 

Konferenciji je prethodio, kako je uobičajeno, sastanak Trojke koju čine glavni tajnici parlamenata zemlje trenutačne predsjedateljice Vijećem EU-a te prošle i buduće predsjedateljice. Konferencija je započela razmatranjem i prihvaćanjem dnevnoga reda predstojeće Konferencije predsjednika parlamenata država članica Europske unije koja će se održati u Rimu 20. i 21. travnja ove godine. Izlaganje o ovoj temi održale su glavne tajnice talijanskoga Zastupničkog doma i Senata Lucia Pagano i Elisabetta Serafin. 

Glavni tajnici danas će još razmotriti rad internetske platforme za međuparlamentarnu razmjenu informacija vezanih uz Europsku uniju (IPEX) te godišnje izvješće o njezinu radu. IPEX trenutačno sadrži više od 50 tisuća stranica iz nacionalnih parlamenata, više od 10 tisuća dokumenta iz institucija EU-a te poveznice na više od 7 tisuća tematskih mapa. Očekuje se donošenje zaključaka i revizija smjernica za rad IPEX-a. Na Konferenciji će se raspravljati i o ulozi parlamentarnih stručnih službi u preliminarnom nadzoru i kvaliteti zakonodavstva EU-a. Izvješće o tome podnijet će glavni tajnik Europskoga parlamenta Klaus Welle. 

Na kraju Konferencije glavni tajnici razmijenit će iskustva i o razvitku političkoga dijaloga nacionalnih parlamenata s institucijama EU-a, a prezentacije o tome održat će glavni tajnici danskoga Folketinga i francuske Nacionalne skupštine Carsten Larsen i Corinne Luquiens.
 

Author: Služba za medije