Odbor za ravnopravnost spolova održao tematsku sjednicu o radnim i socijalnim pravima žena u Hrvatskoj

Zagreb - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena u Hrvatskom je saboru održana tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova s temom: "Sto godina poslije: radna i socijalna prava žena u Republici Hrvatskoj". Na skupu su, među ostalim, sudjelovale i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, predstojnica Ureda Vlade RH za ravnopravnost spolova, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te predstavnice ženskih sindikalnih udruženja i ženskih nevladinih udruga.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol je u uvodnom obraćanju skupu istaknula kako se i nakon stoljeća borbe za ženska prava, posebno ona iz područja rada i zapošljavanja, još uvijek suočavamo s brojnim problemima na tom planu što je dijelom posljedica teškog stanja u gospodarstvu, ali i iz razloga što se donesena zakonska regulativa i strateški dokumenti koji bi trebali pridonijeti rodnoj ravnopravnosti sporo i nedosljedno primjenjuju. Govorila je o statistikama koje pokazuju koliko su još uvijek žene diskriminirane na području rada, manje plaćene, imaju manje mirovine, češće su zaposlene na određeno vrijeme te prisiljene raditi "na crno" i koliko im je teško u takvim okolnostima uravnotežiti privatni i profesionalni život. Gordana Sobol je također izrazila žaljenje što se na ovaj skup, koji je raspravljao o gorućim problemima s kojima se danas susreću žene u Hrvatskoj, nije odazvala većina pozvanih predstavnika nadležnih ministarstava, kao ni predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore. Jedino se razgovorom i suradnjom može doći do boljih rješenja ne samo za žene, već prije svega i za društvo u cjelini, naglasila je.

Predsjednica Koordinacije žena Hrvatske udruge sindikata Katarina Perković je u ime ženskih sindikalnih sekcija održala prezentaciju s temom "Sto godina ženske sindikalne borbe" kojom je dala pregled najvažnijih problema s kojima se žene susreću na području rada i zapošljavanja te posebno istaknula da se i nakon sto godina žene još uvijek suočavaju s nedostatkom i nesigurnošću radnih mjesta, radom na određeno vrijeme, nedovoljnom zaštitom materinstva, rodnim razlikama u plaćama, diskriminacijom na tržištu rada, slabom participacijom u tijelima odlučivanja i sličnim problemima. 

Nakon rasprave sudionika skupa zaključeno je da nema previše prostora za optimizam jer su žene danas u Hrvatskoj suočene gotovo s istim problemima kao njihove prethodnice iz prošlosti te da je potrebno puno više napora uložiti u stvarno provođenje propisanih zakona, kao i u donošenje novih regulativa gdje je to potrebno.

Author: Odbor za ravnopravnost spolova