Davorin Mlakar primio ministra pravosuđa Japana Sadakazua Tanigakija

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-japanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Davorin Mlakar s članovima skupine Sašom Đujićem i Draženkom Pandekom održao je sastanak s ministrom pravosuđa Japana Sadakazuom Tanigakijem i veleposlanikom Japana Keijijem Ideom. 

Sudionici su u razgovoru izrazili zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dviju zemalja. Mlakar je zahvalio Tanigakiju, koji je ujedno i predsjednik Parlamentarne lige Japan – Hrvatska, i njegovim kolegama iz japanskog parlamenta na podršci i prijateljstvu koju godinama pružaju Republici Hrvatskoj i Hrvatskome saboru. Također je zahvalio veleposlaniku i njegovim prethodnicima koji su osobnim doprinosom jačali to prijateljstvo. Posebno je istaknuo pomoć u opremi koju je vlada Japana pružila područjima nedavno pogođenima poplavama te dodao da se dobri međusobni odnosi mogu i dalje unaprjeđivati, posebno na području znanosti i politike, čemu je Hrvatski sabor spreman doprinijeti. 

Tanigaki je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatsko-japanska međuparlamentarna skupina prijateljstva jedna od najbrojnijih u Hrvatskome saboru. Čestitao je Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju i najavio povećanje investicija iz Japana. Ministar se prisjetio i potresa i cunamija koji su 2011. godine pogodili Japan i zahvalio Hrvatskoj na pomoći i prijateljstvu koje je tada pružila Japanu. Izrazio je suosjećanje zbog poplava i uvjerenje da će Hrvatska uspješno sanirati sve nastale štete, u čemu je Japan već pomogao i nastavit će pomagati u skladu s mogućnostima, rekao je. Na kraju sastanka obje su strane izrazile zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima i svoju predanost njihovom daljnjem jačanju.
 

Author: Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska - Japan