Hrvatska organizira prvu Europsku međuparlamentarnu konferenciju o održivom turizmu

Zagreb - Prva Europska međuparlamentarna konferencija o održivom turizmu održat će se od 10. do 13. rujna u Zagrebu i Malom Lošinju. Priopćeno je to na tiskovnoj konferenciji u Hrvatskome saboru, koji je organizator i domaćin ovoga međunarodnoga skupa na kojemu se očekuje oko 120 sudionika iz 24 zemlje. 

Cilj Konferencije je unaprjeđenje suradnje i legislativne prakse nacionalnih parlamenata na razvoju održivoga turizma. Predstavnici odbora nadležnih za turizam nacionalnih parlamenata zemalja EU-a i zemalja kandidatkinja za članstvo u EU-u, stručnjaci i diplomati raspravljat će o izazovima održivoga turizma, s posebnim naglaskom na promociji kulturne baštine i zaštiti okoliša. 

Konferenciju, koju će neposredno pratiti i desetak stranih novinara, u Hrvatskome saboru svečano će otvoriti predsjednik Josip Leko, a predsjedavat će joj Goran Beus Richembergh, predsjednik saborskoga Odbora za turizam, i Ettore Guglielmo Epifani, predsjednik Odbora za proizvodnju, trgovinu i turizam talijanskog Zastupničkog doma. U prvom dijelu Konferencije očekuju se i obraćanja voditelja nacionalnih izaslanstava te obraćanja stručnjaka i predstavnika međunarodnih organizacija.

U drugom dijelu Konferencije u Malom Lošinju Hrvatska će predstaviti i primjere dobre prakse: projekt Muzeja Apoksiomena te napore Instituta Plavi svijet na zaštiti dupina i kornjača kao ugroženih morskih vrsta. Bit će riječi i o Lošinju kao destinaciji kulturnog i zdravstvenog turizma. Na samom kraju Konferencije sudionicima će se obratiti i hrvatski ministar turizma Darko Lorencin, koji će predstaviti teze za izradu dvaju važnih hrvatskih akcijskih planova, tzv. zelenog i kulturnog turizma.

Hrvatski sabor Konferenciju organizira u suradnji s ministarstvima turizma i kulture, Hrvatskom turističkom zajednicom, turističkim zajednicama Zagreba, Malog Lošinja i Krka, Gradom Malim Lošinjem, Institutom za turizam i Institutom Plavi svijet.

Inače, ovo je prva međuparlamentarna konferencija koja se u organizaciji Hrvatskoga sabora održava u Sabornici.
 

Author: Odbor za turizam