Članovi Odbora za obranu Hrvatskoga sabora primili izaslanstvo US Air War Collegea

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Berislav Rončević primio je izaslanstvo US Air War Collegea. Na sastanku je sudjelovala i potpredsjednica Hrvatskoga sabora i članica Odbora za obranu Željka Antunović, predsjednica Nacionalnog odbora i članica Odbora za obranu Vesna Pusić, članovi Odbora Josip Đakić i Marin Jurjević te vanjski član Odbora general u mirovini Anton Tus. 

Potpredsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Berislav Rončević uvodno je upoznao goste iz SAD-a s radom i nadležnošću Odbora. Odbor za obranu Hrvatskoga sabora samostalno je tijelo od 2008. godine, a osnovni djelokrug rada Odbora su poslovi utvrđivanja i praćenja provođenja politike u postupku donošenja zakona u područjima obrane i zaštite, naglasio je Rončević. 

U nastavku se razgovaralo o djelovanju Oružanih snaga RH u okviru mirovnih misija. Berislav Rončević kazao je da je trenutačno aktivno sedamnaest mirovnih misija pod vodstvom UN, a Republika Hrvatska sudjeluje u sedam. RH sudjeluje i u jednoj mirovnoj misiji pod vodstvom EU te u dvije mirovne misije pod vodstvom NATO-a. 

Razgovaralo se i o transformaciji i razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske te o članstvu RH u NATO-u. Članica Odbora Vesna Pusić kazala je da je Hrvatska vojska u razdoblju od dvadeset godina prošla preobrazbu iz vojske koja se temeljila na obveznom vojnom roku, preko ratne sve do profesionalne vojske koja je postala članica NATO-a. Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Željka Antunović istaknula je da je suradnja SAD-a i RH vrlo važna, posebice na području sigurnosti i obrane te borbi protiv terorizma i razmjeni sigurnosnih informacija. Član Odbora Josip Đakić i vanjski član Odbora Anton Tus zaključno su zahvalili SAD-u na potpori i podršci Hrvatskoj od neovisnosti do danas.

Author: Služba za odnose s javnošću