Neven Mimica primio srbijanskog veleposlanika Stanimira Vukićevića

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u radni posjet veleposlanika Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Stanimira Vukićevića. 

Srbijanski veleposlanik rekao je da Skupština Republike Srbije ove jeseni očekuje uzvratni posjet parlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Srbija Hrvatskoga sabora, a očekuje se i sudjelovanje predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića na Konferenciji predsjednika parlamenata podunavskih zemalja 14. i 15. listopada u Novom Sadu. Naglasio je da treba nastaviti uspostavljenu dinamiku bilateralnih susreta, posebice skupina prijateljstava hrvatskog i srbijanskog parlamenta, koje su dogovorile polugodišnje naizmjenične susrete. Što se tiče procesa europskih integracija, rekao je da je politička volja u Europi neupitna kad je u pitanju primitak Hrvatske u Europsku Uniju kao njene 28. punopravne članice. 

Govoreći o statusu hrvatskih pristupnih pregovora potpredsjednik Mimica je podsjetio da je Hrvatska otvorila sva pregovaračka poglavlja. Još 11 poglavlja treba zatvoriti, što se najvećim dijelom očekuje do kraja ove godine, za vrijeme belgijskog predsjedanja Unijom. Dodao je da je realno očekivati da će najteža poglavlja pregovora biti zatvorena početkom sljedeće godine, među kojima i poglavlje Pravosuđe i temeljna prava te Tržišno natjecanje. Najvažnijim drži to da je dosegnuta kritična politička masa među članicama Europske unije koje smatraju da je Hrvatska ušla u fazu zaključivanja pregovora. Izvjesno je da bi Hrvatska Pristupni ugovor s EU mogla potpisati na samom kraju mađarskog polugodišnjeg predsjedanja Unijom, koje započinje 2011. godine. Iste se godine očekuje i konačni dogovor oko financijskog paketa za Hrvatsku, kao i dogovor o sudjelovanju Hrvatske u institucijama Europske unije, u prvom redu Europskom parlamentu, Vijeću i Europskoj komisiji. 

Vezano uz odnose Beograda i Prištine, obostrano je utvrđeno da je dijalog nužan, a prostor za njega otvoren je jednoglasno prihvaćenom Rezolucijom o Kosovu na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Tim dokumentom, kojim je Srbija svoje temeljne ciljeve uspjela usuglasiti s Europskom unijom, otvara se i formalni put Srbije prema europskim integracijama.

Na kraju razgovora zajednički je ocijenjeno da su bilateralni odnosi Hrvatske i Srbije znatno uznapredovali na raznim područjima u kratko vrijeme. Gospodarska suradnja je dobra, ali može biti bolja i kvalitetnija. Neosporno je da u vremenu gospodarske krize jačanje suradnje znači dobitak za obje strane, istaknuli su Mimica i Vukićević. Kao primjer dobrih i sadržajnih odnosa može poslužiti suradnja dvije države u području zajedničke borbe protiv organiziranog kriminala, gdje se razmatraju mjere oduzimanja imovine u obje države osobama koje su je stekle činjenjem kaznenog djela organiziranog kriminala.

Author: Služba za odnose s javnošću