Marija Pejčinović Burić primila predstavnike organizacije Human Rights Watch

Zagreb - Predsjednica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH–EU Marija Pejčinović Burić i članovi Izaslanstva sastali su se s predstavnicima organizacije Human Rights Watch - zamjenikom direktora za Europu i centralnu Aziju Benjaminom Wardom i suradnicom Amandom McRae. Tema sastanka bila je Izvješće o deinstitucionalizaciji osoba s mentalnim i intelektualnim poteškoćama u Republici Hrvatskoj, koje će Human Rights Watch izdati 23. rujna ove godine. 

Predstavnici HRW-a ukazali su na potrebu za uspješnijim uključivanjem osoba s intelektualnim i mentalnim poteškoćama u normalan život izvan ustanova, kako bi mogli kvalitetnije živjeti i odlučivati o svojim pravima kao pojedinci, a ne kao osobe smještene u instituciji. Nevladine organizacije istaknute su kao pozitivan primjer kod deinstitucionalizacije osoba s intelektualnim i mentalnim poteškoćama. 

Predsjednica Izaslanstva istaknula je činjenicu da se trenutno očekuje donošenje određenog broja zakona na tu temu, a u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s poteškoćama. Također, navela je da su neki projekti usporeni zbog gospodarske krize. 

Članovi Izaslanstva istaknuli su pozitivne primjere u svojim lokalnim zajednicama, posebno na volonterskoj osnovi. Određena pomoć očekuje se i od Europske unije.

Author: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH–EU