Potpredsjednik Sabora Neven Mimica primio slovačkog veleposlanika Romana Supeka

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u posjet veleposlanika Slovačke Republike u RH Romana Supeka.

Središnja tema razgovora dvojice dužnosnika bila je završna faza pregovora za pristupanje Hrvatske EU. Neven Mimica zahvalio je na kontinuiranoj i konkretnoj potpori Slovačke na svim razinama koju Hrvatska iznimno cijeni. Neven Mimica rekao je da se nada da će pregovori biti zaključeni do proljeća kako bi se pristupni ugovor potpisao za vrijeme mađarskog predsjedanja EU. U svjetlu zaključenja pregovaračkog procesa posebno je istaknuta važnost parlamentarne diplomacije, posebno u postupku ratifikacije pristupnog ugovora.

Govoreći o pravnoj stečevini Europske unije, Neven Mimica izvijestio je veleposlanika Supeka o aktivnostima Hrvatskoga sabora. U ovom trenutku, naglasio je, hrvatsko je zakonodavstvo gotovo u potpunosti usklađeno s europskim. Do kraja godine taj bi postupak trebao biti dovršen. Naravno, uzimajući u obzir izmjene zakona u samoj Uniji, zaključio je. Sugovornici su se u razgovoru osvrnuli i na referendum o pristupanju. Kako će se on najvjerojatnije održati u izbornoj godini, naglašeno je kako je potrebno, kroz jasnu komunikaciju s građanima, odvojiti odlučivanje o europskoj budućnosti od unutarnjopolitičkih tema.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica i veleposlanik Roman Supek razgovarali su o detaljima skorog posjeta Odbora za europske poslove slovačkog parlamenta. Posjet slovačke delegacije Hrvatskome saboru nastavak je bliske suradnje dvaju parlamenata, zaključeno je.

Author: Služba za odnose s javnošću