Mlakar i Kolman primili parlamentarno izaslanstvo Odbora za europske poslove i pravosuđe njemačke savezne zemlje Mecklenburg-Prednja Pomeranija

Zagreb – Potpredsjednik Odbora za pravosuđe Davorin Mlakar te potpredsjednik Odbora za europske poslove Igor Kolman s članovima odbora primili su u odvojenim susretima izaslanstvo Odbora za europske poslove i pravosuđe parlamenta njemačke savezne zemlje Mecklenburg-Prednja Pomeranija. 

Glavna tema razgovora na prvom dijelu sastanka s potpredsjednikom Odbora za pravosuđe Davorinom Mlakarom i članovima Odbora bila je pregovarački proces RH s Europskom unijom. Predsjednik Odbora za europske poslove i pravosuđe parlamenta njemačke savezne zemlje Mecklenburg-Prednja Pomeranija Detelf Müller pokazao je poseban interes za područje pravosuđa u hrvatskom pregovaračkom procesu. 

Davorin Mlakar istaknuo je da je poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava bilo najteže područje u pregovorima, a  posebice se to odnosilo na etničke manjine i njihova prava. –No danas u Hrvatskoj  "manjinska prava" zadovoljavaju vrlo visoke europske kriterije. Prema Ustavu RH manjine imaju pravo na zastupljenost u Saboru te u ovom sazivu imamo osam zastupnika koji predstavljaju nacionalne manjine, dodao je Mlakar. Govoreći o reformi pravosudnog sustava u Hrvatskoj, Mlakar je istaknuo da se vodila i u suradnji s drugim zemljama članicama i njihovim dobrim praksama. 

Goste iz Njemačke zanimao je i sustav imenovanja sudaca Ustavnog suda. Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i član Odbora za pravosuđe Peđa Grbin istaknuo je da se suci Ustavnog suda biraju na temelju javnog poziva koji objavljuje Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, nakon čega slijedi predstavljanje kandidatura i javno izjašnjavanje. Odbor kandidate predlaže na plenarnoj sjednici, nakon čega se dvotrećinskom većinom, tajnim glasovanjem biraju suci Ustavnog suda na mandat od 8. godina, pojasnio je Grbin. Sugovornici su razmijenili mišljenja i o reorganizaciji mreže sudova u Hrvatskoj i Njemačkoj te su suglasni da dvije zemlje proživljavaju slične poteškoće. 

Na sastanku s potpredsjednikom Odbora za europske poslove Igorom Kolmanom i članovima Odbora razgovaralo se o novim iskustvima Odbora i dinamici razvoja europskih poslova nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Potpredsjednik Odbora za europske poslove Igor Kolman predstavio je novu ulogu i aktivnosti Odbora u bavljenju europskim poslovima. Naglasio je da Odbor, između ostalog, provodi postupak provjere poštivanja načela supsidijarnosti, razmatra dokumente Europske unije i stajališta Republike Hrvatske o dokumentima Europske unije, sudjeluje u postupku predlaganja kandidata Republike Hrvatske za institucije i tijela Europske unije te surađuje s Europskim parlamentom i odborima za europske poslove drugih nacionalnih parlamenata. Bilo je riječi i o odnosima Sabora i Vlade RH u europskim poslovima te o zakonu koji uređuje to područje.  

Sugovornici su razgovarali i o Sporazumu o transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP), budućem ulasku Hrvatske u Šengenski prostor te o mogućnostima za ispunjavanje kriterija za ulazak u eurozonu. 
 

Author: Služba za medije