Srđan Gjurković sudjelovao na konferenciji o gospodarskom upravljanju u EU-u

Rim – Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković sudjelovao je na redovitoj Međuparlamentarnoj konferenciji o gospodarskom upravljanju u EU-u koja je okupila zastupnike nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i Europskog parlamenta. Svrha je konferencije bila razmjena mišljenja o proračunskim politikama i ostalim pitanjima obuhvaćenim Ugovorom o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Tijekom konferencije zastupnici su raspravljali o mjerama za postizanje gospodarskog rasta s posebnim osvrtom na mjere za jačanje ulaganja i smanjenje nejednakosti, o mjerama za bolje gospodarsko i financijsko upravljanje, stvaranju bankovne unije i financiranju realnog gospodarstva te o koordinaciji europskih poreznih politika, posebno u odnosu na digitalno gospodarstvo.

Gjurković se u izlaganju osvrnuo na činjenicu da je Europska komisija utvrdila da je samo 10 posto preporuka za pojedine zemlje za 2013. godinu potpuno provedeno, a da je 45 posto preporuka ostvarilo ograničen ili nikakav napredak te smatra da je potrebno mijenjati određene politike. 

U raspravi o instrumentima EU-a za gospodarsko i financijsko upravljanje upoznao je sugovornike s hrvatskim gospodarskim i financijskim pokazateljima te istaknuo potrebu solidarnosti država iz područja eura prema onima koje u njemu ne sudjeluju. Smatra kako bi izdavanje zajedničkih euroobveznica zemalja s visokim kreditnim rejtingom i članica s manjim kreditnim rejtingom smanjilo kamate i osiguralo njihov brzi izlazak iz krize. Istaknuo je i to da Hrvatska, koja ima stabilan i dobro kapitaliziran bankovni sustav, podupire mjere za daljnje jačanje europskog bankovnog sustava.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove