Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac održao sastanak s veleposlanicom Alžira Faridom Aïouaze

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac sastao se danas s alžirskom veleposlanicom u Republici Hrvatskoj Faridom Aïouaze.

Sugovornici su na početku razgovora razmijenili mišljenja o situaciji u respektivnim regijama, pri čemu su se posebno osvrnuli na odnose Alžira sa susjednim državama Libijom i Malijem te na situaciju u Zapadnoj Sahari. U tom kontekstu veleposlanica je ponovila stajalište Alžira u vezi sa skorašnjim održavanjem Crans Montana Foruma o Africi u gradu Dakhli u Zapadnoj Sahari.

Govoreći o bilateralnoj suradnji, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac izvijestio je veleposlanicu o postupku osnivanja Hrvatsko-alžirske međuparlamentarne skupine prijateljstva koji je u tijeku, a čije je osnivanje još prošle godine predložila alžirska strana. 

Aïouaze i Pupovac složili su se da je gospodarska suradnja slaba, a potencijali neiskorišteni. – Hrvatska kao članica Europske unije ima svoje prioritete, no jačanjem gospodarskih odnosa Hrvatske sa zemljama regije, kao i intenziviranjem mediteranske dimenzije suradnje, otvaraju se  mogućnosti stvaranja zajedničkih projekata prema trećim zemljama, među kojima je svakako i Alžir kao važan čimbenik stabilnosti na afričkome kontinentu, zaključio je Pupovac.
  
 
 

Author: Služba za medije