Mondekar i Milošević održali sastanke s dužnosnikom norveške Vlade Blankenborgom

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar sastao se danas s Haakonom Blankeborgom, direktorom Odjela za Jugoistočnu Europu Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške. 

Norveški dužnosnik zanimao se za aktualnu situaciju u Hrvatskoj, posebice nakon što je postala punopravnom članicom Europske unije. 

Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar podrobno ga je upoznao s procesom približavanja Hrvatske Europskoj uniji od njezina osamostaljenja te s pozitivnim i negativnim trendovima u raznim područjima nakon pristupanja Europskoj uniji. 

U tom kontekstu Mondekar je istaknuo važnost  uspješno provedenih reformi na području pravosuđa te dodao kako Hrvatska, iako se već godinama suočava s gospodarskom krizom, bilježi uspjehe npr. u turizmu i IT-u. Govoreći o percepciji javnosti u Hrvatskoj o Europskoj uniji te o programima i projektima Europske komisije, Mondekar je izrazio očekivanje da će interes političara, građana i medija u Hrvatskoj porasti za sve europske politike, što do sada nije.

S Haakonenom Blankenborgom u četvrtak se sastao i zastupnik Domagoj Ivan Milošević. Razmotrili su stanje bilateralnih odnosa, posebice na području gospodarstva. 

Norveška je pokazala interes za ulaganja u Hrvatskoj, istaknuo je Blakenborg, no suočila se s velikim administrativnim zaprekama. Izrazio je nadu da će na ovome području Hrvatska učiniti potrebne reforme i tako otvoriti vrata novim stranim investicijama.

Author: Služba za medije