Tomislav Ivić sudjeluje na europskoj parlamentarnoj konferenciji o sigurnosti i obrani

Riga - Predsjednik Odbora za obranu Tomislav Ivić sudjeluje na dvodnevnoj interparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici koja se održava u sklopu parlamentarne dimenzije latvijskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.

Interparlamentarna konferencija uspostavljena je radi jačanja uloge nacionalnih parlamenata zemalja članica Europske unije i Europskoga parlamenta u kontekstu međuparlamentarne suradnje u području vanjske, sigurnosne i obrambene politike. 

Konferencija u Rigi razmatra aktualnu situaciju u sklopu Europske politike susjedstva te raspravlja o aktualnim događanjima na istočnoj i južnoj granici Unije. 

Tijekom konferencije razmijenjena su mišljenja o mogućnostima bolje suradnje Europske unije i NATO-a u području Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, o redefiniranju Istočnoga partnerstva, novim sigurnosnim izazovima u Europi, te o prijetnjama i sigurnosnim izazovima na Bliskome istoku i južnome Mediteranu.

Sudionici konferencije ukazali su na potrebu za jačom i koherentnijom politikom susjedstva s obzirom na aktualna događanja na njezinim granicama. Osudili su terorističke napade u Francuskoj i Danskoj, naglasivši da su oni napad na temeljne vrijednosti Europske unije. 

Istaknuli su važnost donošenja nove strategije sigurnosti i programa europske politike susjedstva radi sigurnosti Europske unije. Složili su se da je važno redefinirati Istočno partnerstvo, što je jedan od važnijih prioriteta Europske unije. 

Govorilo se i o potrebi za snažnijim i ujedinjenijim naporima Unije u pogledu demokratizacije, zakonodavstva, institucionalizacije te reformi u zemljama Istočnog partnerstva o čemu bi se trebalo više raspravljati na nadolazećem sastanku na vrhu Istočnoga partnerstva u Rigi. Tijekom konferencije posebno su istaknuti problemi i konflikti u južnome susjedstvu koji zahtijevaju drukčiji pristup u pronalaženju rješenja i smirivanju situacije uz nužnost postizanja dijaloga i kompromisa sukobljenih zemalja.

Sudionicima konferencije obratila se Federica Mogherini, potpredsjednica Europske komisije i Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Unije. Tijekom obraćanja izvijestila je zastupnike nacionalnih parlamenata o aktualnoj situaciji u Uniji i njezinu susjedstvu. 

Pozvala je na ujedinjeniju i jaču suradnju svih država članica te je izvijestila o nadolazećem sastanku Vijeća za obranu koje će se baviti temama budućnosti borbenih skupina EU-a, unapređenjem suradnje Unije i NATO-a u području sigurnosti i obrane te o drugim sigurnosnim pitanjima.
  
 
 

Author: Odbor za vanjsku politiku