Zastupnice König i Špoljar sudjelovale na međuparlamentarnome sastanku o jačanju položaja žena boljim obrazovanjem

Bruxelles - Potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Sonja König i članica Odbora Dunja Špoljar sudjelovale su na međuparlamentarnome sastanku o temi "Osnaživanje žena i djevojaka putem obrazovanja". Sastanak je održan u organizaciji Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskoga parlamenta (FEMM) u povodu obilježavanja 8. ožujka - Međunarodnog dana žena. 

Skup je okupio zastupnice i zastupnike Europskoga parlamenta i nacionalnih parlamenata država članica Europske unije te Norveške, Turske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije. Na sastanku su razmijenjena mišljenja o koracima koje je potrebno poduzeti na razini EU-a kako bi se uklonila rodna neravnoteža i stereotipi u obrazovanju i osposobljavanju. 

Istaknuta je potreba osiguranja jednaka pristupa kontinuiranome i kvalitetnome obrazovanju ženama i djevojkama te daljnjem promicanju njihova osnaživanja obrazovanjem u EU-u radi ostvarivanja njihova punog potencijala.  

Dunja Špoljar izvijestila je kako je, prema nedavnoj analizi udžbenika, i hrvatsko školstvo suočeno s rodnim stereotipima prema kojima se ženu uglavnom vezuje uz obitelj, a muškarca uz posao. Kako bi se promijenila ova slika, u Hrvatskoj se u novim školskim udžbenicima promiče jednaka zastupljenost muškaraca i žena, a izbjegavaju njihovi tradicionalni načini prikazivanja, korištenje rodno osjetljiva jezika te obraćanje u muškome i u ženskome rodu, što je obilježje bogatoga hrvatskog jezika, kazala je. Zastupnica Špoljar zaključno je prisutne upoznala s glavnim obilježjima započete reformske promjene nacionalnoga kurikuluma za osnovne i srednje škole u Hrvatskoj.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove