Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec nazočila na dodjeli stipendija "Za žene u znanosti"

Zagreb - Četiri hrvatske mlade znanstvenice, Nevena Cvetešić, Ivana Mikolašević, Anamarija Rogina i Ksenija Uroić proglašene su u utorak navečer na svečanosti u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) novim članicama svjetske obitelji stipendistica "Za žene u znanosti" i kratkim prikazima svojih doktorskih disertacija približile prisutnima zašto su baš one laureatkinje te stipendije.

Nacionalni program provodi se u Hrvatskoj od 2007. godine u suradnji Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i tvrtke L'Oreal-a ADRIA, podsjetio je predsjednik Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO, akademik Radoslav Tomić. Posebno je istaknuo kako su nagrađene znanstvenice obrazovane u hrvatskim institucijama, što je za nj inspirativno i motivirajuće.

Istraživanje i znanost važni su za svaku zemlju, istaknula je glavna direktorica L'Oreala ADRIA Brigitte Streller, koja smatra da će mlade žene koje su svoj život posvetile znanosti i dalje nastaviti predano raditi.

Predsjednik HAZU-a i predsjednik Izbornoga povjerenstva za dodjelu stipendija akademik Zvonko Kusić istaknuo je kako radovi četiriju nagrađenih mladih znanstvenica daju razloga za optimizam jer su putokaz kojim treba ići društvo koje grozničavo traži izlaz iz krize.

Da je riječ o važnome događaju, složili su se ugledni gosti - potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš i zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Sandra Švaljek. Tako je Dragica Zgrebec istaknula da Hrvatski sabor zakonodavnom djelatnošću nastoji osigurati ravnopravnost žena i muškaraca, Berislav Šipuš smatra da su mlade znanstvenice prave ambasadorice Hrvatske u svijetu, a Sandra Švaljek ocijenila je kako je bitno postići ravnopravnost žena u znanosti jer je znanost pokretač razvoja društva.

Mlade znanstvenice nastavljaju znanstvenu karijeru u hrvatskim institucijama - tri na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu: Nevena Cvetešić na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu, Anamarija Rogina na Fakultetu kemijskoga inženjerstva i tehnologije te Ksenija Uroić sa Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu, a Ivana Mikolašević na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Program "Za žene u znanosti" pokrenuli su 1998. godine L'ORÉAL i UNESCO kako bi promovirali žene u svijetu znanosti. Vrijednost toga programa prepoznalo je pedesetak zemalja svijeta te je u 15 godina postojanja nagrađeno više od 1300 mladih znanstvenica koje, ističu pokretači, svojim radom ustrajno dokazuju kako svijet treba znanost - a znanost treba žene.

Author: Hina/Služba za medije