Odbor za poljoprivredu održao sjednicu o temi poljoprivredne proizvodnje nakon poplava

Zagreb - Odbor za poljoprivredu održao je tematsku sjednicu o temi "Poljoprivredna proizvodnja nakon poplava". Sjednica je okupila predstavnike znanstvene javnosti na čelu s akademikom Franjom Tomićem i predstavnicima Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima. 

Na sjednici su nazočili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda, Savjetodavne službe, Hrvatskoga agronomskog društva, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Agencije za poljoprivredno zemljište te predstavnici lokalne (područne) samouprave. 

Predsjednik Odbora Franjo Lucić uvodno je naglasio kako je svibanjska katastrofa još jedno upozorenje na to da treba izraditi planove za sprečavanje budućih katastrofa i elementarnih nepogoda. 

Akademik Franjo Tomić naglasio je kako je nužno izgraditi zasad nepostojeće sustave obrane od poplava na 68.000 hektara, održavati izvedene sustave na 732.000 hektara te sprečavati izvanredne poplave uređenjem postojećih potencijalnih retencija. Akademik Tomić podsjetio je kako hrvatsko gospodarstvo ovisi o poljoprivredi, a poljoprivreda o izvedenim potrebnim sustavima obrane od poplava i sustavima odvodnje. 

Predstavnici proizvođača naglasili su kako su poplave uvećale probleme u  poljoprivrednoj proizvodnji Republike Hrvatske te da je nužno, a čemu su neke države članice EU-a već pristupile, pristupiti ranijoj isplati izravnih plaćanja potpora i to najkasnije do 1. prosinca 2014. godine te smanjiti PDV na repromaterijal. Predstavnici proizvođača traže od resornih ministarstava stvaranje uvjeta za otpis ili prolongiranje otplata zakupa na državnom poljoprivrednom zemljištu, prolongiranja kredita, poreza i drugih obveza kojima su opterećena poljoprivredna gospodarstva. Upozoreno je na potrebu saniranja šteta koje su nastale u hrvatskim mikroregijama koje nisu pokrivene trenutačnim mjerama pomoći, kao i na osiguravanje jamstava za kreditne linije financirane preko HBOR-a. 

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede najavio je kako Ministarstvo, na temelju Odluke Vlade RH o pomoći poljoprivrednim proizvođačima na području zahvaćenom poplavama, počinje s isplatom 9,34 milijuna kuna za provedbu naknadne sjetve za 2014. godinu te kako će se dio šteta sanirati i podmjerom 5.2 iz Programa ruralnog razvoja za Vukovarsko-srijemsku županiju. 

U raspravi su sudionici naglasili potrebu bolje koordinacije između resornog ministarstva, jedinica lokalne i regionalne samouprave, savjetodavnih tijela, ali i šire uključivanje znanstvene javnosti u prenošenju znanja i iskustava u poljoprivrednoj proizvodnji Republike Hrvatske. 

Obnovom postojećih i izvedbom potrebnih novih sustava obrane od poplava i sustava odvodnje Republika Hrvatska dostigla bi samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji, rezimirao je akademik Tomić. 
 

Author: Odbor za poljoprivredu