Članovi skupine prijateljstva Hrvatske i Kube održali sastanak s veleposlanikom Aguilerom

Zagreb - U Hrvatskome saboru održan je sastanak članova Hrvatsko–kubanske međuparlamentarne skupine prijateljstva s veleposlanikom Republike Kube Juanom Carlosom Marsánom Aguilerom i rektorom Sveučilišta u Havani Gustavom Cobreirom Suarezom. 

Voditelj međuparlamentarne skupine prijateljstva Damir Mateljan istaknuo je kako se mnogo toga promijenilo za Kubu od veleposlanikova posljednjeg posjeta Hrvatskoj. Istaknuo je normalizaciju odnosa Kube i SAD-a te pozdravio prijedlog Kongresu predsjednika SAD-a Obame o skidanju Kube s popisa terorističkih zemalja. Mateljan je također pozdravio poboljšanje odnosa Kube s Europskom unijom koja je važan gospodarski partner te ulagač na Kubi. 

Veleposlaniku Republike Kube J. C. Marsanu Aguileri ovo je bio oproštajni posjet Hrvatskoj i susret s Hrvatsko–kubanskom skupinom prijateljstva. Zahvalio je svima na potpori i iskazao zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskom–kubansko skupinom prijateljstva. Uz ocjenu kako su bilateralni odnosi Hrvatske i Kube dobri, dodao je da prostora za napredovanje suradnje ima u području obrazovanja, što je istaknuo i rektor Sveučilišta u Havani Cobreiro Suarez. 

Sugovornici su se složili da su područja na kojima je moguće jačati suradnju, uz obrazovanje, i farmacija, biotehnologija, strojarstvo te zaštita okoliša. Sastanak je zaključen potvrđivanjem obostrana interesa za nastavkom suradnje.
 

Author: Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska - Kuba