Izaslanstvo Hrvatskoga sabora na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Zastupnici Hrvatskoga sabora, članovi Izaslanstva HS-a u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Gvozden Srećko Flego, Ingrid Antičević Marinović, Melita Mulić, Frano Matušić i Igor Kolman, od 20.-24. travnja 2015. godine sudjeluju na drugom dijelu godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine VE.

Parlamentarci Europe i ovom prilikom bavili su se aktualnim političkim i humanitarnim temama, kao i pitanjima zaštite temeljnih ljudskih prava. Između ostalog, bilo riječi o humanitarnim posljedicama aktivnosti terorističke organizacije „Islamska država“. Utvrđeno je konstantno pogoršanje situacije i jačanje „Islamske države“ zbog čega  je s kriznih područja izbjeglo 4 milijuna ljudi, a 7,5 milijuna je interno raseljeno, što je također vrlo zabrinjavajuće. Parlamentarci su stoga pozvali zemlje članice Vijeća Europe da pokažu solidarnost i odgovornost i daju više sredstava za humanitarno zbrinjavanje izbjeglica.

U utorak se zastupnicima obratio belgijski kralj (Belgija upravo završava svoje šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europe) koji je govorio o potrebi uspostavljanja i očuvanja poštenog, dostojanstvenog i etičkog društva, temeljenog na ideji tzv. Veće Europe (Greater Europe) i kulture ljudske sposobnosti za otvorenost, dostojanstvo i uvažavanje različitosti.

Raspravljalo se također i o tzv. masovnom nadgledanju koje se počelo provoditi nakon otkrivanja informacija od strane „zviždača“ Edwarda Snowdena. Zaključeno je da masovno nadgledanje nije doprinijelo sprječavanju terorizma te da bi trebalo ispitati koliko je ono u skladu sa standardima Vijeća Europe i Konvencije o ljudskim pravima.

Bilo je riječi i o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Ukrajini (bez sudjelovanja ruskog izaslanstva koje i dalje ne sudjeluje u radu PSVE-a) u kojoj se konflikt pogoršao zadnjih nekoliko mjeseci, posebno u istočnim dijelovima zemlje. Naglašeno je također da je osobito važno nastaviti s reformskim procesima u zemlji, među ostalim i putem promjene ustava. Višeslojne reforme trebalo bi započeti što prije u svim područjima, naročito u cilju borbe protiv korupcije.

Zastupnici su raspravljali i o problemu diskriminacije transrodnih osoba u Europi. Usvojenom rezolucijom zemlje članice su pozvane da, između ostalog, izričito zabrane diskriminaciju temeljenu na rodnom identitetu te učine dostupnim postupak promjene spola koji uključuje hormonske terapije, operativne zahvate i psihološko savjetovanje. Također su pozvane da omoguće brz i pristupačan postupak promijene imena i službenih dokumenata. O toj je temi govorila i hrvatska zastupnica Ingrid Antičević Marinović koja je naglasila kako je Hrvatska u tom kontekstu napravila veliki iskorak ozakonivši istospolno partnerstvo i zabranu svih oblika diskriminacije pa tako i one vezane uz rodni identitet te je dala podršku rezoluciji.
 
Gvozden Flego, voditelj Izaslanstva HS-a u Parlamentarnoj skupštini VE je u funkciji potpredsjednika u više navrata predsjedao radom plenuma Skupštine.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove