Marija Lugarić sudjeluje na Prvoj globalnoj konferenciji mladih parlamentarnih zastupnika

Ženeva - Uključenost mladih rezultira boljim odlučivanjem, boljim djelovanjem i boljim rezultatima jer donosi svježu perspektivu mladih koji su društveni subjekt jedinstvenoga iskustva. Ona promiče dobrobit za mlade i razvija njihove vještine. Uključenošću se jača njihova predanost i razumijevanje ljudskih prava i demokracije te ih snaži i štiti, istaknula je članica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Interparlamentarnoj uniji  (IPU) Marija Lugarić u obraćanju na Prvoj globalnoj konferenciji mladih parlamentarnih zastupnika koja se u petak i subotu održava u Ženevi. 

Prva IPU-ova globalna konferencija mladih parlamentaraca okupila je više od 160 parlamentarnih zastupnika mlađih od 45 godina iz 60 zemalja. Sudionici konferencije razmatraju niz tema o političkoj participaciji mladih među kojima su i: Barijere mladima za ulazak u politiku, Jesu li žene dvostruko diskriminirane na temelju spola i dobi?, Je li točno da su mladi apatični, apolitični i ljuti građani? i dr. U subotu će se razmatrati konkretne mogućnosti za veću uključenost mladih u politiku i parlament te načini za stavljanje pitanja uključenosti mladih na međunarodnu agendu. 

Na početku konferencije predstavljena je prva IPU-ova analiza zastupljenosti mladih u svjetskim parlamentima te globalna ljestvica zemalja prema udjelu zastupnika mlađih od 45, 40 i 30 godina u njihovim parlamentima. Podatci prikupljeni u približno stotinu parlamentarnih domova pokazali su da je u parlamentima prosječno samo 1,75 posto zastupnika mlađih od 30 godina, izuzevši Norvešku gdje ih je 10 posto. Budući da mladi između 15 i 25 godina starosti čine petinu svjetske populacije, postojeća razina zastupljenosti čini ih politički isključenom društvenom skupinom, ističe se u analizi IPU-a. 

- Kako bi se unaprijedila uključenost mladih, oni trebaju biti mnogo više neposredno uključeni u različite institucionalne strukture, u uvodnom je panelu kazala Marija Lugarić i naglasila važnost razvoja političke kulture i demokratskih oblika ponašanja. 
 

Author: Služba za medije