Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PSVE) održava proljetno zasjedanje od 20. do 24. travnja u Strasbourgu. Na zasjedanju sudjeluju i voditelj te članovi saborskoga Izaslanstva u PSVE-u Gvozden Srećko Flego, Igor Kolman, Ingrid Antičević Marinović, Frano Matušić i Melita Mulić. 

Parlamentarni zastupnici 47 zemalja članica tijekom petodnevnoga zasjedanja održat će niz plenarnih rasprava, rasprava u radnim tijelima PSVE-a te na popratnim tematskim događajima. Na plenarnom zasjedanju raspravljat će se i o: posljedicama političke i sigurnosne situacije u Ukrajini, humanitarnim posljedicama akcija terorističke skupine „Islamska država“, uporabi bespilotnih letjelica - dronova u kontekstu ljudskih prava i međunarodnoga prava, propisima i praksi europskih socijalnih služba u odvajanju djece iz njihovih obitelji i dr. 

Po hitnom postupku razmatrat će se i prijedlog Dodatnoga protokola Konvenciji o sprečavanju terorizma koji se odnosi na suočavanje s rastućim problemom odlaska osoba u druge zemlje radi sudjelovanja u terorizmu, tzv. inozemnom terorizmu, te rasprava o nedavnoj tragediji na Mediteranu i pogibiji brojnih migranata. Zastupnici će raspravljati i o proračunu i izdatcima PSVE-a u razdoblju od 2016. do 2017., a birat će i sudce Europskoga suda za ljudska prava. 

Za danas je najavljeno pokretanje globalne parlamentarne kampanje za zaustavljanje pritvaranja djece imigranata u kojoj će sudjelovati i predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur. 
  
 
 

Author: Služba za medije