Zdravko Ronko sudjelovao na komemorativnom obilježavanju Jom hašoe u Cerniku

Cernik - U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta Jom hašoe, Židovska vjerska zajednica Bet Israel organizirala je na židovskome groblju u Cerniku komemorativnu svečanost. Na tom su groblju do Drugoga svjetskog rata pokapani Židovi s područja Židovske općine Nove Gradiške. 

Na komemoraciji su, uz članove Bet Israela koje je vodio član vijeća te vjerske zajednice Aleksandar Srećković, bili nazočni: uime predsjednika Hrvatskoga sabora zastupnik Zdravko Ronko, izaslanik Vlade, ministar rada i socijalne politike Mirando Mrsić, izaslanica predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Nataša Jovičić te izraelska konzulica u Zagrebu Irit Shneor. Osim lokalnih čelnika, na komemoraciji su bili i vladika slavonski Jovan Ćulibrk i gvardijan franjevačkoga samostana u Cerniku fra Josip Vukoja.

- Nove generacije ne mogu biti odgovorne za ono što su učinili njihovi preci, ali su odgovorne za upravljanje sjećanjem na tragediju koja se dogodila, rekao je među ostalim Aleksandar Srećković.

Zdravko Ronko rekao je kako je "užas i tugu koju su počinili nacistički i fašistički režimi teško opisati riječima" te da oni koji zatvaraju oči pred takvom tragedijom otvaraju put njezinu ponavljanju. Ocijenio je kako je ponovno prisutno jačanje snaga koje veličaju ekstremizam te da se zbog toga ne smijemo umoriti od podsjećanja na učinjeno zlo kako se ono ne bi ponovilo.

U spomen na žrtve holokausta današnjoj svečanosti pridonio je i ultramaratonac Tadija Opačak, koji je pretrčao 70 kilometara od Slavonskoga Broda do Cernika.

Na područje Cernika Židovi se počinju doseljavati krajem 18. stoljeća. Prema popisu stanovništva iz 1785. godine, ondje su živjele tri židovske obitelji, a 1851. bilo je 77 Židova. U mjestu su imali svoju školu, sinagogu i bili ugledni poduzetnici.

Ukidanjem Vojne krajine dio Židova seli se u Novu Gradišku. Prije Drugoga svjetskog rata na cerničkom i novogradiškom području živjelo je 170 Židova koji su početkom 1942. godine deportirani u logore u Staroj Gradiški i Đakovu. Kraj rata dočekalo je samo 20 Židova s tog područja, a danas tu ne živi nijedna osoba židovske nacionalosti.

Groblje u Cerniku oštetilo je vrijeme, uništili su ga i vandali, a u tijeku je njegova registracija na listu spomenika kulture. Načelnik općine Nikola Jugović nada se da će to biti i lakši put do njegove obnove i primjerena uređenja.

Prema podatcima Židovske općine Zagreb, u Hrvatskoj je 1941. godine živjelo 25.000 Židova, a u holokaustu ih je ubijeno 21.000. Od 41 židovske općine, koliko ih je bilo prije holokausta, danas je u Hrvatskoj aktivno njih 11.
 

Author: Hina