Dražen Đurović i Marija Lugarić sudjelovali na 131. zasjedanju Interparlamentarne unije

Ženeva - Predsjednik Izvršnoga odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Dražen Đurović i članica Marija Lugarić sudjelovali su na 131. skupštini Interparlamentarne unije (IPU) koja je održana od 12. do 16. listopada u Ženevi. 

Glavna tema drugoga ovogodišnjeg zasjedanja IPU-a bila je „Postizanje ravnopravnosti spolova, prekid nasilja nad ženama“. Zasjedanje je otvoreno obraćanjima predsjednika IPU-a Abdelwahada Radija, kojem istječe trogodišnji mandat nakon završetka zasjedanja i ravnatelja Ureda Ujedinjenih naroda u Ženevi Michaela Møllera te videoporukom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona. 

U sklopu zasjedanja održani su sastanci stalnih odbora IPU-a na kojima je sudjelovalo i saborsko izaslanstvo. Teme sastanaka uključivale su rasprave o upravljanju vodama, klimatskim promjenama, suradnji u borbi protiv globalnoga problema s drogom, ulozi parlamenata u postizanju ravnoteže između nacionalne sigurnosti i individualnih sloboda te o utjecaju korporativnih ulaganja na održivi razvoj. 

Članica Izvršnoga odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri IPU-u Marija Lugarić izabrana je za članicu Odbora Foruma mladih parlamentaraca IPU-a te je sudjelovala na prvom sastanku Odbora i Foruma. Članovi IPU-a usvojili su hitnu rezoluciju „Uloga parlamenata u podršci neposrednom i snažnom međunarodnom odgovoru na epidemiju ebole i u donošenju zakona koji osiguravaju učinkovit odgovor na razinu spremnosti za ebolu i druge zarazne epidemije“. Također je usvojena rezolucija „Međunarodno pravo koje se odnosi na nacionalni suverenitet, neuplitanje u državna unutarnja pitanja i ljudska prava“. Održan je i okrugli stol o situaciji na Bliskom istoku u organizaciji Odbora za pitanja Bliskog istoka, na kojem su članice IPU-a i predstavnici UN-a razmatrali ulogu parlamenata u promicanju i osiguranju mira između Izraela i Palestine nakon nedavnih događaja, kao i ulogu IPU-a u promicanju mira u cijeloj regiji. 

Izbor novog predsjednika IPU-a bio je jedan od glavnih događanja 131. skupštine. Za predsjednika je tajnim glasovanjem izabran Saber H. Chowdhury iz Narodne Republike Bangladeš. Na skupštini je sudjelovalo 650 zastupnika iz više od 120 parlamenata uključujući i 75 predsjednika i potpredsjednika parlamenata, kao i značajan postotak žena i mladih zastupnika.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove