Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo - tema razgovora zastupnika s dužnosnicima britanske Vlade

Zagreb - Zastupnice i zastupnici u Hrvatskome saboru Daniel Mondekar, Peđa Grbin, Mirela Holy, Martina Dalić i Domagoj Hajduković održali su danas sastanak s dužnosnicima Vlade i Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine Davidom Henigom i Stephenom Hillom, zaduženima za rad na pregovorima o sklapanju Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva između EU-a i SAD-a (TTIP). 

U uvodnom obraćanju predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar upoznao je britanske sugovornike s tijekom rasprava u Hrvatskome saboru o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu između EU-a i SAD-a. Izdvojio je niz otvorenih pitanja o važnim elementima predmetnog sporazuma o kojima bi se sljedećih mjeseci trebalo raspravljati: ulozi nacionalnih parlamenata u postupku pregovora, deklasifikaciji pregovaračkog mandata kao važnog koraka prema osiguravanju transparentnosti pregovora, GMO standardima, izdavanju dvostrukih certifikata o podrijetlu proizvoda itd. 

Na upite nazočnih zastupnica i zastupnika britanski su dužnosnici pojasnili stajalište Ujedinjene Kraljevine o TTIP-u. – Mi smo snažni podupiratelj TTIP-a jer smatramo da može donijeti financijsku i mnoge druge dobrobiti, posebno za srednje i malo poduzetništvo, rekao je Henig. Nezadovoljstvo javnosti procesom informiranja o sporazumu i nedovoljnom transparentnošću, britanska strana za sada ne smatra velikim problemom jer još nema konačnog teksta sporazuma. Henig je također prenio britansko stajalište da bi ovaj sporazum svih 28 država članica trebalo prethodno ratificirati u nacionalnim parlamentima. 

Sugovornici su se složili kako su rasprave i razmatranja TTIP-a vrlo kompleksni za svaku članicu EU-a pojedinačno, kao i za institucije EU-a. Mišljenja su da bi Europska komisija morala potaknuti širu raspravu o TTIP-u na razini Europskog parlamenta i razini parlamentarnih grupa kako bi se dobila što šira potpora za ovaj projekt. Sam proces pregovora, unatoč njemačkom prijedlogu da bude okončan do prosinca 2015. godine, mogao bi ipak biti dugotrajniji, suglasni su sudionici sastanka.
 

Author: Služba za medije