Gordana Sobol primila izaslanstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora Gordana Sobol i članice Odbora održale su sastanak s izaslanstvom Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na čelu s predsjednikom Povjerenstva Vinkom Zorićem.

Sugovornici su uvodno predstavili ovlasti i načine rada Odbora i Povjerenstva te istaknuli važnost suradnje i razmjene iskustava dviju susjednih zemalja. Središnja tema razgovora bila je participacija žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na državnoj i lokalnoj razini. Predsjednik Povjerenstva Vinko Zorić otvorio je raspravu o izbornom zakonu BiH koji predviđa otvorene izborne liste, koje su znatno smanjile udio žena u tijelima vlasti. Sugovornici su se složili da otvorene liste mogu imati negativan utjecaj na broj žena u politici, dok se ne stvori pozitivna društvena klima koja će podupirati aktivnu ulogu žena u procesima odlučivanja. Zaključeno je kako je u taj proces potrebno zajednički uključiti tijela državne vlasti, političke stranke, ženske udruge i nevladine organizacije.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol upoznala je goste sa zakonodavnim okvirom koji pokriva ovu tematiku u RH, s posebnim osvrtom na novi Zakon o ravnopravnosti spolova. Rekla je kako i u Hrvatskoj traje rasprava o mogućim modalitetima intenzivnijeg uključivanja žena u politiku, posebno u svijetlu predstojećih lokalnih izbora. Članice Odbora za ravnopravnost spolova iznijele su iskustva o uključivanju žena u politiku na razini jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te o nedovoljnoj implementaciji postojećih zakona. Zastupnica Vesna Škulić skrenula je pozornost i na specifične probleme s kojima se susreću osobe ženskog spola s invaliditetom.

Author: Služba za odnose s javnošću