Voditeljica Hrvatsko-norveške skupine prijateljstva Karmela Caparin primila norveškog veleposlanika Haugea

Zagreb - Voditeljica Hrvatsko-norveške skupine prijateljstva Karmela Caparin primila je u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Terja Haugea.

Karmela Caparin zahvalila je na pomoći koju je Norveška nesebično pružala Hrvatskoj, od vremena Domovinskog rata sve do današnjih dana, kada Hrvatska užurbano ide prema euroatlantskim integracijama. Prošli tjedan norveški je parlament ratificirao Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u, na čemu je Caparin zahvalila norveškom veleposlaniku. Istaknula je prioritete hrvatske vanjske politike, koji su, uz pristupanje EU i NATO-u, njegovanje dobrosusjedskih odnosa te potpora zemljama regije jugoistoka Europe na njihovom putu prema eurointegracijama.

Zastupnica se osvrnula na predstojeće zadaće u pregovaračkom procesu Hrvatske za članstvo u EU, napomenuvši da je u reformi zakonodavstva, uz usklađivanje domaćeg pravosuđa s europskom pravnom stečevinom, za Hrvatsku jednako važna i implementacija tih zakona. Također, istaknula je kako reformske procese na području pravosuđa, javne uprave, borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, Hrvatska u prvom redu čini radi sebe, odnosno svojih građana.

Terje Hauge istaknuo je da dvije zemlje, bez obzira na geografsku udaljenost, imaju mnoge sličnosti, a kako su obje maritimnih kultura, veže ih slična pomorska tradicija, naslijeđe i djelatnosti vezane uz more kao prirodni resurs. Naglasio je da Norveška snažno podržava i zauzima se za što skoriji pristup Hrvatske euroatlantskim integracijama. Iako sama nije članica EU, Norveška snažno zagovara članstvo Hrvatske u Uniji, jer kao članica Zajedničkoga ekonomskog prostora i bliski partner EU, smatra da će se članstvom Hrvatske u EU još više otvoriti prostor za međusobni dijalog, suradnju, razmjenu i investicije, te zajedničko sudjelovanje u raznim programima. Norveška se snažno zauzima za stabilnost i mir na prostoru jugoistočne Europe, a Hrvatsku vidi kao zemlju koja svojim primjerom i djelovanjem pridonosi upravo tim ciljevima. Obostrano je izražena želja za unapređivanjem suradnje i uspostavom još tješnjih veza dviju prijateljskih zemalja.

Sljedeći tjedan Hrvatski sabor posjetit će predsjednik Parlamenta Kraljevine Norveške Thorbjern Jagland.

Author: Služba za odnose s javnošću