SDP-ov okrugli stol o izmjenama Kaznenog zakona: Nasilje nigdje i ni u kakvom obliku nije dopustivo

Zagreb - U organizaciji Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru održan je okrugli stol na kojem se raspravljalo o Prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona s naglaskom na nasilničko ponašanje i nasilje u obitelji. Okrugli stol organiziran je radi poticanja javne rasprave o zakonskim promjenama koje mogu dovesti do suzbijanja nasilničkog ponašanja i nasilja u obitelji.  

Okrugli stol otvorila je Gordana Sobol i zahvalila na odzivu Ministarstvu pravosuđa na čelu s ministrom Orsatom Miljenićem, uvodničarkama Sanji Bezbradica Jelavić, odvjetnici iz Autonomne ženske kuće Zagreb, te Višnji Ljubičić, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, kao i ostalim sudionicima iz zainteresiranih ministarstava, saborskim zastupnicima, nevladinim udrugama, a koji su, rekla je Sobol, svojim idejama i prijedlozima poboljšali Kazneni zakon koji će odaslati i političku poruku kako svaki oblik nasilnog ponašanja nije prihvatljiv i mora biti sankcioniran. 

Govoreći o Kaznenom zakonu, ministar Miljenić naglasio je kako je osnovna ideja to da se u Kazneni zakon vrati nasilničko ponašanje. Predlaže se kažnjavanje nasilničkog ponašanja prema bliskoj osobi te nasilničko kažnjavanje iz mržnje. - Osnovna poruka je da nasilje nigdje i ni u kakvom obliku nije dopustivo, bilo da se radi o nasilju prema bliskoj osobi ili članu obitelji, jer je riječ i o nasilju ponižavanja kojemu nitko od nas ne želi biti izložen, poručio je ministar Miljenić.

Višnja Ljubičić pozdravila je uvođenje novog oblika kaznenog djela psihičkog nasilja, međutim zalaže se i za uključivanje ekonomskog nasilja. Smatra kako je izmjenom Kaznenog zakona bitno naglasiti poruku i društvu i počinitelju kako nasilje nije prihvatljivo ponašanje. Sanja Bezbradica Jelavić zahvalila je Klubu zastupnika SDP-a na organiziranju okruglog stola te ministru pravosuđa što je bio spreman prepoznati važnost uvođenja nasilnog ponašanja te posebno psihičkog nasilja u Kazneni zakon. Osobito je istaknula kako je izmjena zakona u tom smjeru put prema ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama te nasilja u obitelji.

U raspravu su se uključili i saborski zastupnici Vesna Fabijančić Križanić, Ingrid Antičević Marinović, Jadranka Kosor, Željko Jovanović, Vesna Škare Ožbolt, Josip Salapić, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković te predstavnici nevladinih udruga Maja Mamula iz Ženske sobe, Sanja Juras iz Kontre te Ljubo Manojlović iz Srpskog demokratskog foruma. 

Author: Klub zastupnika SDP-a