Albanski parlamentarci borave u radnom posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb - Izaslanstvo Odbora za proizvodne djelatnosti, trgovinu i zaštitu okoliša albanskog Parlamenta predvođeno predsjednikom Odbora Eduardom Shalsijem boravi u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskome saboru tijekom kojeg je predviđen niz sastanaka s članovima radnih tijela Sabora.

Na početku posjeta hrvatskom parlamentu članovi albanskog izaslanstva održali su sastanak s Goranom Beusom Richemberghom, predsjednikom Odbora za turizam. Beus Richembergh upoznao ih je sa strukturom, načinom i djelokrugom rada Odbora za turizam i zakonodavnim postupkom. Govorio je i o ulozi stručne javnosti u procesu donošenja zakonodavnih akata i strategija u području turizma. Sugovornicima je pojasnio aktualnu situaciju u hrvatskom turizmu i najavio donošenje novih strategija i zakona te restrukturiranje institucija u ovom sektoru.  

Kako je Albanija u lipnju ove godine dobila status kandidata za članstvo u EU-u, albanski su parlamentarci iskazali velik interes za rad Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a, posebno za hrvatska iskustva u povlačenju sredstava iz pretpristupnih fondova EU-a. Na upite albanskih kolega predsjednik Odbora Rajko Ostojić i član Odbora Draženko Pandek detaljno su predstavili rad, strukturu, osnovne zadatke i nadležnosti Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a, a Marijan Škvarić i Franko Vidović pojasnili su, na konkretnim primjerima gradova Šibenika i Lepoglave, način i postupak prijavljivanja za projekte Europske unije na lokalnoj razini. 

Članovi Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a govorili su i o potrebi provođenja reforme regionalne uprave i samouprave u Hrvatskoj. S tim u vezi Eduard Shalsi upoznao je hrvatske kolege s nedavno donesenim Zakonom o teritorijalnoj reformi u Albaniji kojim se broj jedinica lokalne samouprave s 400 smanjuje na 61 jedinicu. S obzirom na status kandidata Albanije za članstvo u EU-u, Ostojić je izrazio spremnost Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a za pomoć albanskim kolegama na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Tijekom dana planirani su i sastanci albanskog izaslanstva s članovima Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, Odbora za poljoprivredu i Hrvatsko-albanske međuparlamentarne skupine prijateljstva.
 

Author: Služba za medije