Damir Mateljan primio izaslanstvo Odbora za proizvodne djelatnosti, trgovinu i zaštitu okoliša parlamenta Albanije

Zagreb – Potpredsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prirode Damir Mateljan s članovima Odbora primio je izaslanstvo Odbora za proizvodne djelatnosti, trgovinu i zaštitu okoliša parlamenta Albanije. 

Predsjednik Odbora za proizvodne djelatnosti, trgovinu i zaštitu okoliša parlamenta Albanije Eduard Shalsi uvodno je izrazio zadovoljstvo rezultatima dosadašnjih sastanaka u Hrvatskom saboru. Osvrnuo se na sličnosti i razlike hrvatskog i albanskog parlamenta, istaknuvši znatno manji broj odbora u albanskom parlamentu. Tako Odbor za proizvodne djelatnosti, trgovinu i zaštitu okoliša prema svojim djelatnostima pokriva sedam ministarstava i održava sjednice ponekad i pet puta tjedno, istaknuo je Shalsi.

Damir Mateljan predstavio je albanskom izaslanstvu osnovne aktivnosti Odbora s posebnim fokusom na područje gospodarenja otpadom. U Republici Hrvatskoj je aktualna problematika gospodarenja otpadom i izgradnja regionalnih centara za gospodarenje otpadom do 2018. godine. Hrvatska se obvezala, tijekom pregovaračkog procesa sa Europskom unijom, da će izgraditi trinaest takvih regionalnih centara, koji će se većinom financirati iz sredstava EU-a, pojasnio je Mateljan. Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je donijela i strategiju o gospodarenju otpadom koja ima za cilj, između ostalog, ojačati administrativne kapacitete u tom području te senzibilizirati javnost o važnosti reciklaže. U kontekstu politike gospodarenja otpadom izrazito je važna suradnja nacionalne i lokalne razine, istaknuo je Mateljan. 

U nastavku su razmijenjena mišljenja o projektu Natura 2000. te modelima prekogranične suradnje u području zaštite okoliša i prirode. Albanija je u lipnju ove godine dobila status kandidata za članstvo u EU-u te su u tom smislu hrvatska iskustva iz pregovaračkog procesa i članstva u EU izrazito dobrodošla, kazao je zaključno Eduard Shalsi te uputio poziv Odboru za zaštitu okoliša i prirode za uzvratni posjet albanskom parlamentu. 
 

Author: Služba za medije