Održan sastanak saborskih odbora s potpredsjednikom Europske komisije Dombrovskisom

Zagreb - Predsjednici Odbora za europske poslove, Odbora za gospodarstvo, Odbora za financije i državni proračun i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske Unje, Daniel Mondekar, Ivo Jelušić, Srđan Gjurković i Rajko Ostojić s članovima odbora sastali su se s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom.

Potpredsjednik EK-a Valdis Dombrovskis istaknuo je važnost susreta s predstavnicima vlasti u svim državama članicama EU-a, tako i u Hrvatskoj, kako bi razmijenili mišljenja o gospodarskim izazovima i prioritetima  Europske unije, ali i svake države pojedinačno. Iznio je procjene Europske komisije o gospodarskim izazovima s kojima se Hrvatska mora suočiti te je govorio o preporukama EK-a za Hrvatsku za razdoblje 2015. - 2016. godine. – Hrvatska ima visok proračunski deficit, visok javni dug, gospodarski oporavak je prespor, nezaposlenost velika, a problem je i prekomjerna makroekonomska neravnoteža. Pojasnio je kako gospodarske preporuke EK-a sadrže mjere usmjerene na saniranje državnoga proračuna, usklađivanje plaća s produktivnošću, reformu socijalnoga osiguranja, destimuliranje prijevremenoga umirovljenja, smanjenje razine fragmentiranosti i preklapanja između tijela na središnjoj i lokalnoj razini, povećanje zaposlenosti te na uvođenje poreza na nekretnine. 

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković rekao je kako je Hrvatska svjesna da Nacionalni program gospodarskih reformi nije potpuno usklađen s preporukama EU-a, no pritom je istaknuo kako je unatoč tomu s današnjim danom Hrvatska formalno izišla iz recesije. – Još uvijek postoji problem racionalizacije i učinkovitosti javne uprave i unapređenja makroekonomskoga okruženja, rekao je Gjurković. – Smatram da je važno iskoristiti mogućnosti koje Hrvatskoj daje financijski okvir EU-a za Plan investicija 2014. do 2020. godine i da taj novac od 10, 7 milijardi eura treba upotrijebiti za reforme, dodao je.

- Klima poslovanja u Hrvatskoj je neatraktivna, makroekonomska neravnoteža  velika, a postoje brojni izazovi koji dolaze s tržišta, rekla je zastupnica Martina Dalić. Smatra da se ne čini dovoljno na provođenju reformi u tom području.

- Nedovoljno korištenje i poznavanje korištenja europskih fondova u posljednjih nekoliko godina velik je propust, mišljenje je predsjednika Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a Rajka Ostojića. Istaknuo je kako otvaranje novih radnih mjesta treba biti prioritet jer je stopa zaposlenosti danas pokazatelj jačine države.

- Što se tiče BDP-a, drugi smo kvartal u plusu nakon šest godina, rekao je predsjednik Odbora za gospodarstvo Ivo Jelušić, no, dodao je, to nije rješenje svih naših problema. – Previše smo koncentrirani na štednju, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europskoj uniji, a za kontrolu deficita treba nam veća stopa rasta, mišljenja je Jelušić. Junckerov plan za novi razvojni ciklus ocijenio je dobrim. 

Tijekom sastanka govorilo se i o preporuci EK-a za uvođenje poreza na nekretnine. Dombrovskis je istaknuo kako mu je u razgovorima s hrvatskim dužnosnicima pojašnjeno gdje postoje problemi u provođenju ove preporuke te da vjeruje, kada se stvore uvjeti za to, da će Hrvatska primijeniti  i ovu predloženu mjeru.
 

Author: Služba za medije