Barroso u sabornici: nosim poruku povjerenja Europe u vaš uspjeh

Zagreb – Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso obratio se danas Hrvatskome saboru. U svome obraćanju saborskim zastupnicima i hrvatskim građanima Barroso je prenio snažnu podršku Europske komisije „završnoj dionici puta Republike Hrvatske prema članstvu“. 

Barroso je na početku svoga govora podsjetio na skoru sedmu obljetnicu dobivanja pozitivnog mišljenja Komisije na hrvatski zahtjev o članstvu u EU. Istaknuo je da je Hrvatska na tome putu ostvarila „impresivan rezultat“, a na nacionalnoj opredijeljenosti za članstvo postigla političko jedinstvo. Naglasio je da nema razloga za bojazan od gubitka nacionalnog identititeta budući da je slogan Europe „ujedinjeni u različitosti“. Štoviše, dodao je, „dio hrvatskog identiteta bit će dijelom Europe i činjenicom hrvatskoga kao jednog od službenih jezika“. 

Osvrćući se na datum završetka pregovora Barroso je rekao da je mnogo važnije pitanje potpune spremnosti hrvatskih institucija za obveze iz članstva. Pohvalio je dosadašnje napore hrvatske Vlade gdje je istaknuo napredak u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, ali je naglasio i potrebu dodatnih napora na području istrage ratnih zločina i zaštite manjinskih prava. „Europski građani moraju znati da je vaša zemlja spremna. Oni imaju visoka očekivanja“, rekao je Barroso i prenio „radost Komisije što će moći pozdraviti Hrvatsku kao 28. članicu“. 

„Molim da proces pristupanja i dalje bude proces nacionalnog jedinstva“, naglasio je i na kraju svoga izlaganja u Saboru rekao: „Nosim poruku povjerenja u vaš uspjeh“. 

Izlaganju predsjednika Europske komisije Barrosa u Hrvatskome saboru prisustvovao je i povjerenik Europske komisije za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Füle, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković te članovi diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj. 

Author: Internet redakcija