Nazif Memedi primio predsjednika Državne agencije za Bugare u inozemstvu pri Vladi Republike Bugarske

Zagreb - Nezavisni zastupnik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Nazif Memedi primio je u posjet predsjednika Državne agencije za Bugare u inozemstvu pri Vladi Republike Bugarske Rosena Ivanova. Sastanku je nazočio i predsjednik Bugarske zajednice u Hrvatskoj Raško Ivanov. 
 
Zastupnik Nazif Memedi upoznao je gosta s pravima i položajem 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj, među kojima je i bugarska nacionalna manjina koja prema popisu iz 2001. godine broji 331 član. Govoreći o bugarskoj nacionalnoj manjini, zastupnik Memedi posebno je istaknuo njihovu dobru organiziranost i kulturno djelovanje. Govoreći o zakonskom okviru, zastupnik je upoznao gosta s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, s nedavnom izmjenom Ustava kojom su u preambulu Ustava uvedene sve nacionalne manjine u RH te s radom Savjeta za nacionalne manjine.
 
Predsjednik Državne agencije za Bugare u inozemstvu pri Vladi Republike Bugarske Rosen Ivanov rekao je da Hrvatska i Bugarska imaju dobre odnose te da Hrvatska u ovom području može biti primjer drugim državama. Zaključno je izražena obostrana želja za intenziviranjem suradnje.

Author: Služba za odnose s javnošću