Predsjednica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU Marija Pejčinović Burić primila veleposlanika Države Izrael Yosefa Amranija

Zagreb - Predsjednica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Republika Hrvatska – Europska unija Marija Pejčinović Burić primila je u posjet veleposlanika Države Izrael Yosefa Amranija. 

Obostrano je izraženo zadovoljstvo razvojem dobrih bilateralnih odnosa te nedavnim posjetom Hrvatskom saboru izaslanstva Odbora za vanjsku politiku i sigurnost Knesseta. Dinamika međudržavnih posjeta posljednjih nekoliko godina toliko je pojačana, da se može reći da danas dvije države, Hrvatska i Izrael, imaju odličnu političku suradnju, koju još treba oplemeniti jačom gospodarskom suradnjom, zajednička je ocjena. Marija Pejčinović Burić izjavila je da Hrvatska želi privući izraelske ulagače pa će u tom smislu i završetak pregovora s Unijom, konkretno zaključivanje najzahtjevnijeg poglavlja 23. Pravosuđe i ljudska prava, zasigurno ubrzati i pridonijeti lakšoj realizaciji projekata izraelskih ulagača u Hrvatskoj. 

"Politički odnosi između dvije zemlje ne mogu biti bolji", istaknuo je izraelski veleposlanik, jednako ocjenjujući i atmosferu uoči skorog posjeta Izraelu premijerke Republike Hrvatske Jadranke Kosor. Napomenuo je da gradnja dobrih političkih odnosa može koristiti i jednoj i drugoj državi na planu gospodarstva, za što postoji iskazano zanimanje. Sada je s deklarativne razine potrebno prijeći na konkretizaciju projekata te omogućiti prevladavanje administrativnih barijera koje koče takve pothvate, dodao je. 

Kao pitanje od prvorazrednog značaja šire regije istaknuto je pitanje sigurnosti, stabilnosti i mira na Bliskom istoku, za čije je rješavanje zainteresirana i Hrvatska koja je svojom aktivnom politikom uključena u globalne procese uspostave mira. Naglašeno je da dvije države trebaju surađivati i na multilateralnoj razini pa je upozoreno na važnost suradnje u Uniji za Mediteran. Marija Pejčinović Burić istaknula je da Hrvatska zbog svog položaja, ali i kulturno-povijesnog nasljeđa "mediteranizam" drži važnim sastavnim dijelom svog identiteta i stoga iskazuje trajno zanimanje za aktivnim djelovanjem na Mediteranu oko konkretnih projekata te za jačanjem suradnje. 

Naglasila je da je Hrvatskoj pitanje europskih integracija prioritetno ne samo zbog članstva u EU, već zbog prihvaćanja svih onih demokratskih standarda i vrijednosti koje članstvo u Uniji sa sobom nosi. Izrazila je uvjerenje da će Hrvatska za vrijeme mađarskog predsjedanja Unijom zaključiti pregovore za članstvo. Izraelski veleposlanik istaknuo je da je približavanje Hrvatske, ali i čitave regije, euroatlantskim integracijama važno i sa stanovništva stabilnosti i mira na tom području. 

Author: Služba za odnose s javnošću