Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio nizozemsku veleposlanicu Stellu Ronner-Grubačić

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio je u posjet veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u RH Stellu Ronner-Grubačić.

Predsjednik Odbora Frano Matušić uvodno je predstavio trenutačnu fazu pristupnih pregovora, istaknuvši da se nada da će Hrvatska nakon sljedeće dvije međuvladine konferencije imati 30 zatvorenih pregovaračkih poglavlja. Naravno, dodao je, Hrvatska očekuje da će najsloženija poglavlja, 23. Pravosuđe i temeljna prava i 8. Tržišno natjecanje, biti zatvorena kroz proljeće 2011. godine. Tim tempom Hrvatska bi zaključila pregovore i potpisala ugovor o pristupanju za vrijeme mađarskog predsjedanja Europskom unijom. Govoreći o aktualnoj gospodarskoj situaciji, Matušić je rekao kako se predviđa da će Hrvatska sljedeće godine ostvariti gospodarski rast. 

Veleposlanica Stella Ronner-Grubačić rekla je da će Nizozemska i dalje podupirati Hrvatsku u provođenju potrebnih reformi, posebno u području pravosuđa. 

Sugovornici su se složili da su odnosi dviju zemalja dobri, no da postoji obostrana želja za intenziviranjem suradnje na području gospodarstva, posebno turizma i poljoprivrede. U okviru razgovora o bilateralnoj suradnji, sugovornici su se dotakli i poticanja investicija u RH. Uskoro će biti potrebno fokusirati se i na oblike buduće suradnje unutar EU, kao dvije zemlje članice, zaključeno je.

Author: Služba za odnose s javnošću