Interparlamentarna unija započela 124. zasjedanje

Panama City - U glavnome gradu Paname od 15. do 20. travnja održava se 124. zasjedanje Skupštine Interparlamentarne unije. Domaćin zasjedanja je Nacionalna skupština Paname, a na zasjedanju sudjeluje i predsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Marija Lugarić.

Skupština će na početku zasjedanja izabrati predsjednika i potpredsjednike. Na dnevnom redu šestodnevnog zasjedanja je, između ostaloga, rasprava o parlamentarnoj odgovornosti u kontekstu ispunjavanja očekivanja birača. Zastupnici će također raspravljati i o sprečavanju izbornog nasilja i poboljšanju sustava nadgledanja izbora, o transparentnosti financiranja političkih stranaka i predizbornih kampanja te o ulozi parlamenata u osiguranju održivog razvoja.

Skupština će odlučivati o uvrštenju takozvanih hitnih točaka na dnevni red. Zastupnici parlamenata članova Interparlamentarne unije bi tako mogli raspravljati i o globalnoj akciji pomoći Japanu u saniranju posljedica velikog potresa i tsunamija te konsolidaciji demokratskih reformi u Egiptu i Tunisu. Prema skupštinskom poslovniku, za uvrštavanje hitne točke na dnevni red potrebna je dvotrećinska većina glasova svih prisutnih zastupnika.

Author: Internet redakcija