Vesna Pusić održala sastanke s nizozemskom veleposlanicom Stellom Ronner-Grubačić i finskim veleposlanikom Juhom Ottmanom

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić održala je sastanke s veleposlanicom Kraljevine Nizozemske u RH Stellom Ronner-Grubačić i s veleposlanikom Republike Finske u RH Juhom Ottmanom. 

Središnja tema razgovora s veleposlanicom Stellom Ronner-Grubačić bilo je pregovaračko poglavlje Pravosuđe i temeljna prava. Vesna Pusić rekla je da, prema njenom mišljenju, kriteriji Hrvatske na području reforme pravosuđa moraju biti čak i stroži od zahtjeva Europske unije jer je stručno i neovisno pravosuđe temeljan uvjet za funkcioniranje i razvoj neke zemlje. Upoznala je sugovornicu s paketom zakona koji su usvojeni u Hrvatskome saboru, a koji se odnose na jasno utvrđene kriterije za pristupanje sudačkoj dužnosti, uvjete napredovanja i jačanje programa obrazovanja sudaca. U ovoj fazi, naš najvažniji zadatak jest praćenje provedbe tih zakona, zaključila je. Veleposlanica Ronner-Grubačić rekla je da će Nizozemska i dalje podupirati reforme, istaknuvši mogućnost daljnje suradnje u okviru posebnih projekata u području pravosuđa. Vesna Pusić upoznala je sugovornicu s radom i ulogom Nacionalnog odbora u pregovaračkom procesu. 

U razgovoru s finskim veleposlanikom Juhom Ottmanom, Vesna Pusić je predstavila trenutnu fazu pristupnih pregovora,Juha Ottman i Vesna Pusić također se osvrnuvši na reformu pravosuđa. Govoreći o završnoj fazi pregovora, Vesna Pusić upoznala je veleposlanika s izmjenama Ustava koje se odnose na referendum o pristupanju. U narednoj fazi, dodala je, potrebno je intenzivirati komunikaciju s građanima. 

Veleposlanik Republike Finske Ottman uputio je poziv Vesni Pusić, kao voditeljici Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Finska, za posjet članova Skupine Finskoj. Dvije zemlje, složili su se sugovornici, imaju izniman potencijal za razvoj suradnje na mnogim područjima. U razgovoru je posebno izdvojena suradnja na razini srednjih škola i sveučilišta kao i zajednički projekti na implementaciji finskih iskustava u Europskoj uniji.

Author: Služba za odnose s javnošću